Güneş Paneli Nedir?

1
2936



Güneş ışınları foton olarak isimlendirilen enerli paketlerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Bu fotonlar güneşten geldiği için bir yıl boyunca enerji tüketimini sağlayacak kadar enerjiyi yeryüzüne ulaştırır. Bu enerjileri değerlendirmek ve elektrik üretimin sağlamak amacıyla güneş panelleri kurulmuştur. Diğer bir ifade ile fotovoltaik paneller adı verilir. Bu paneller çoklu hücrelerden oluşur. Bu hücrelerin ana maddesi silikondur ve bu elementten yaşadığımız bölgelerde çokça bulunur. Her hücre elektriği iletmek için artı ve eksi katmanlardan oluşur, tıpkı pillerde olduğu gibi. Güneş ışığından yeryüzüne ulaşan fotonlar bu katmanlar tarafından emilir. Böylece özgürce hareket eden elektronlardan enerji açığa çıkar. Güneş panelinin alt kısmına doğru yol alan elektronlar bağlantı kablosu yardımı ile dışarı çıkarırlar. İşte bu sürede meydana gelen olaya elektrik deniyor. Elektrik üretmede güneş panelleri tek başına yeterli olmaz, Fotovoltaik sistemler güneş panelleri içinde kullanılan ve elektriği üretmede asıl yardımcı olan cihazların başında gelir. Çoğu cihazın bir arada kullanılması ile güneş panelleri asıl işlevini yerine getirir.

Paneller üzerinde güneş enerjisini emmeye yarayan çok sayıda güneş hücresi bulunur. Sekiz ve yirmi dört panellik bir sistemi ve rüzgar enerjisini de kullanarak bir evin elektrik ihtiyacının tümünü karşılayabilirsiniz. Durum böyleyken daha büyük panellerin kullanılması, endüstri kuruluşları ve büyük enerji santralleri için yüksek performansın sağlanmasında yararlı olacaktır. Güneş hücreleri performans değerlendirmesini verim ile ölçer. Yani bir hücre ne kadar verimli ise o kadar yüksek performans sağlamış olur. Verimin belirlenmesi de alınan enerjinin yüzde ne kadarının kullanılabilir olduğudur. Sadece bilinen bazı dalga boylarındaki ışık elektriğe dönüşebilir, geriye kalan miktar ise hücreleri oluşturan katmanlar tarafından emilirler ya da yansıtılmak üzere harekete geçerler. Ve bu güneş panelleri mevsimsel olarak farklı şekilde döndürülürler. Farklı açılar ile farklı yönlerden kullanılan güneş panelleri ile her mevsim azami olarak verim alınabilir. Türkiye’de kullanılan paneller ve Türkiye’nin altmış derece kış eğimi özelliğinin bulunması burada kar birikmesi, buzlanma gibi durumlar yaşanmamasını açıklıyor. Bu yüzden güneş panellerinin mevsimsel yararı, ülkenin bulunduğu konuma göre de değişmekte. 









Önceki İçerikCep Telefonu Suya Düşerse Neler Yapılmalıdır?


Sonraki İçerikSolid State Disk Nedir? 


Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz