En Uzun Yaşayan 10 Hayvan Türü

0
202

En Uzun Yaşayan 10 Hayvan Türü
Her canlının göre kendine göre standartları, ortalama yaşam süreleri, yaşama biçimleri vardır. Diğer canlılar tarafından zarar verilmediği sürece çok uzun süre yaşayabilen canlılar da vardır. Bunun sadece hayvanlar kısmına bakıldığında da çok uzun süreler yaşayabilen hayvanları görmek de mümkün. Dünya üzerinde bulunan 8 milyondan fazla hayvan türünün aralarında en uzun yaşayan 10 hayvan türünü merak ediyorsanız doğru yerdesiniz demektir.
1.Denizanaları
Denizanalarının birçok türü bulunmaktadır. En uzun yaşayanları “Ölümsüz Denizanası” adı verilen türüdür. Bu tür genelde Akdeniz ve Japonya denizlerinde görülmektedir. Bu hayvanların öldüğü henüz görülmemiştir. Sürekli hücrelerini yenileyen balık türü, muhtemelen sonsuza kadar yaşamaya devam edecektir.
Ölümsüz deniz anaları tehlikeli durumlarda kendilerini dönüştürmeyi başarabiliyorlar. Yani yaşlı bir ölümsüz denizanası istediği zaman kendini genç bir denizanasına dönüştürebiliyor. Hücrelerini yenileyebilme özelliğiyle mümkün olan bu mucize de sonsuza kadar yaşayacaklarını düşündürmektedir.
2.Arctica Islandica
Deniz quahogu olarak bilinene bu canlıtüketilebilir deniz canlıları arasında yer almaktadır. Kuzey Atlantik okyanusunda bulunan bu hayvanlar, orada yaşayan insanlar tarafından beslenme kaynağı olarak kullanılmakta, aynı zamanda ticareti de yapılmaktadır. Kabuklarını çok fazla geliştirip dışarıdan gelecek tehditlere karşı kendilerini koruyabilmektedirler. 507 yıl yaşamış bir örneği mevcuttur.Kayıtlarda bulunan en uzun yaşamış örneği budur.
3.Grönland Köpekbalığı
Kuzey Atlantik Okyanusu ve Arktik Okyanusunda gözlemlenen bu cins köpekbalıkları, köpekbalığı türleri arasında en çok yaşayabilenleridir. En az 274 yıl yaşam kapasitesi olan köpekbalığının etinin, zehirli olduğu bilinmektedir. Bu yüzden tüketiklebilir bir deniz ürünü değildir fakat bazı ülkelerde bu türün az zehirli olanlarına rastlandığı ve tüketildiğine dair bilgiler mevcuttur.
4.Bowhead Balinası
14 ile 18 metre arasında uzunluğa sahip olan balinalar, normal balinaklara göre biraz farklıdır. Ağırlıkları 75 ile 100 ton arasında değişmektedir. Kuzey kutbunun verimli sularında yaşamlarını sürdürmektedirler. Aynı zamanda Bowhead balinaları, canlılar arasında en büyük ağaza sahip olan canlıdır.
Bu balina türleri 200 yıldan fazla yaşamlarını sürdürebilmektedir.
5.Koi Balığı
Koi balıkları, sazan balıklarının değişimiyle oluşmuş balık türüdür. Birçok farklı renge, boya, vücuda sahip çeşitleri bulunmaktadır. Orta Avrupa ve Asya sularında yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu balık türlerinin evcilleştirilmiş şekilleri de mevcuttur. Yani akvaryumlarda ve görsel amaçlı yapılmış sularda da yaşayabilmektedirler. En az 200 yıl yaşayan balıkların görsel açıdan güzel görüntüler ortaya koyduğu ve birçok insan tarafından beslenmekte olduğu bilinmektedir.
6.Tuatara
Bu türler Yeni Zelanda’da gözlemlenmektedir. Sürüngenlere çok benzerler fakat belirli bir kalıtımın parçalarıdır. 200 milyon yıl önce yaşamını sürdürmüş atalarının kalıtımına rastlanmış bir türdür.
80 cm uzunluğa sahiptirler. Muhtemelen 35 yaşına kadar gelişimlerini sürdüren türlerin ortalama yaşam süreleri 150 yıldır. Fakat 200 yılın üstünde yaşamı tuataralar gözlemlenmiştir.
7.Yılan Balığı
Yılan balıkları bilindiği üzere çok fazla çeşide sahiptirler. Çok büyüklerine rastlanabileceği gibi küçüklerine de rastlamak mümkündür. Hafif olanlarına rastlanabileceği gibi de ağır olanlarına da rastlamak mümkündür.
Yaklaşık ömürleri 150 yıldır ve bu yaşam süreleri boyunca 4 milyondan fazla yumurta bırakırlar.
8.Dev Galapagos Kaplumbağası
Bu kaplumbağalar adlarından da anlaşılacağı üzere dünyanın en büyük kaplumbağalarıdır. Bünyeleri nedeni ile 1 yıla yakın süre tüketim yapmadan yaşamlarını sürdürebilirler.
Birçok türü bulunan Galapagos kaplumbağaları 100 yıldan fazla yaşayabilirler. En çok yaşayanı ise 152 yıl yaşamıştır.
9.Afrika Filleri
Adlarından da anlaşılacağı üzere Afrika’da yaşarlar. Bilinen 2 türü kalmıştır. Bu hayvanların 70 yıldan uzun süre yaşayabildikleri bilinmektedir.
10.Macaw Papağanı
Renkli türdeki kuşlardır. Nesli tükenmektedir ve 19 türü vardır. Bu türler arasında büyükleri ve küçükleri mevcuttur. Bu papağanlar vahşidir. Ortalama ömürleri 60 ile 80 yıl arasında olduğu bilinirken, gözlemlenen papağanların yaşları 35 civarındadır. Türe göre yaşam süreleri de değişiklik gösterebilir.

Önceki İçerikAraç Sigorta Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Sonraki İçerikHalı Sahalar Nasıl Yapılır?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz