Diaspor Kristali Nedir – Diaspor Kristali Nerede Çıkartılır

0
5076

Diaspor Kristali Nedir? Diaspor Kristali Nerede Çıkartılır?

Size elmastan çok daha değerli bir cevher var desek ne düşünürsünüz? Uzun yıllar boyunca kendisinin varlığından habersiz şekilde yaşıyorduk. Hem elmastan çok daha zor bulunması, hem de parlak yapısı bu kristali değerli kılıyor. Bu nadide kristal, ülkemiz toprakları altında çok uzun yıllar uyumaktaydı. Diaspor kristali o kadar değerli ki, Hollywood yıldızları çok değerli takılarını bu kristal ile süslüyor.

Diaspor Kristali Nedir?

Alüminyum bazlı bir çeşit mineral olarak bilinen bu kristal, 1800 yıllarında ilk defa Rusya’da keşfedilmiştir. Ancak bu yıllarda Rusya ve Pennsylvania’a bulunan kristaller opaktı yani mücevher kalitesi taşımıyordu. İlk defa mücevher kalitesindeki Diaspor kristali 1970 li yıllarda Türkiye’de çıktı. Etibank tarafından açılan bir alüminyum madeninden çıkarılan kristal, dünya genelinde 1990’lı yıllarda duyulmaya başlandı.

Diaspor kristali sadece Türkiye’den çıkan değerli bir maden. Alüminyum madenlerinden çıkarılıyor. Dünyada farklı noktalarda Diaspor kristali çıkarılıyor. Ancak, mücevher sınıfına girecek kadar değerli olanları sadece Türkiye’den çıktığı biliniyor. Şuan da Türkiye’de sadece bir madenden bu taş çıkarılıyor.

Dünya üzerinde çok değerli yaklaşık 300 taş bulunmaktadır. Diaspor kristali ise bu listedeki taşlardan biri. Bu kristalin en büyük iki özelliği bulunmaktadır. Bunlardan biri tabiî ki çok ender bulunan bir taş olması, diğeri ise çok parlak bir renge, elmas gibi ışığı kırma etkisine sahip olması. Dünya üzerindeki değerli taşlardan olan, pırlanta, yakut gibi çok nadir bulunan taşlar bile beş farklı kıtadan çıkarılırken, Diaspor sadece Türkiye’den çıkmakta. Üstelik Diaspor’un işlenmesi de çok ama çok zor bir işlem. Çok güçlü aletler ile katmanlı yapısına zarar vermeden çok dikkatli bir şekilde işlenmesi gereklidir. Öyle ki, dünyanın en ünlü taş kesicileri bu taşları işleyebilmektedir. İşlenilmesi yani kesiminin bu denli zor olması da, bu taşı bu kadar değerli kılan bir başka faktör. Dünya üzerinde bulunan 5-6 renk değiştiren taş gibi Disaspor da renk değiştirme özelliğine sahip bir cevher. Farklı ışıklarda, aynı ışığın farklı geliş açılarında bile farklı renklere bürünebilmektedir. Öyle farklı renklere bürünüyor ki, güneşin altında yeşile dönüp, mum ışığının yanında pembeye dönüşebiliyor.

 

Önceki İçerikFiat Egea 1.3 Multijet 95 HP Easy Özellikleri
Sonraki İçerikTrue Key Programı Nasıl Silinir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz