Delirme Belirtileri Nelerdir

3
38130
Close-up of a businesswoman suffering from a headache in an office

Delirme Belirtileri Nelerdir?
Deli, çevremizde gördüğümüz gibi saçı başı birbirine karışmış, ne dediği anlaşılmayan, toplum içerisinde garip hareketler sergileyen kişilerin oluşturduğu bir kavram değildir. Delilik, bazı belirtiler ile kendisini gösteren, ciddi bir zihin rahatsızlığıdır. Ancak şunu belirtelim, deliren kişi kendisini anlayamaz. Çevresi tarafından belirtiler fark edilir. Yoksa kimse durup dururken, ben deliriyor muyum acaba şeklinde bir soru ile karşınıza çıkmayacaktır. Böyle olmasının sebebi kişinin delirmekten, ya da kendisine deli tanısının konulmasından kaynaklanır. Vücudun bir çeşit kendisini savunma mekanizması diyebiliriz bunun için.

Deliliğin en başta görülen belirtileri arasında kişiye gelen birtakım seslerdir. Bu sesler genelde birtakım komutlar veren, yöneltici, yönlendirici seslerdir. Kişiye, sen şusun, sen busun, bak şu şöyle oluyor, bunu böyle yap, kendini şuradan at gibi komutlar ve telkinler verir. Zihnini sürekli meşgul eden bu sesler, bir süre sonra o kişinin zihnini büyük oranda ele geçirir. Kişi sağlıklı düşünemez, komutlara bazen seslerin kesilmesi için, bazen de korktuğu için uymaya başlar.
Genelde toplumda iki tür delilik vakası görülür. Bunlardan biri çok saldırgan, gördüğü her şeye vurmaya, kırmaya çalışan tiptir ki bu tip tehlikelidir. Diğeri ise bunun tam tersi tümüyle içine kapanık, sosyal çevresi bitmiş, yataktan çıkmayan, kimseyle konuşmayan tiptir.

Ağırlıklı olarak 20 ile 25 yaşları arasında görülen bu hastalık, tedavi edilmezse ilerleme riskini barındırır.
Pek çok psikolojik hastalık mevcuttur. Bunlardan bazıları travmalar ile sonradan ortaya çıkarken, bazıları doğuştan gelir. Her psikolojik sorun, deliliğe işaret etmez. Delilik olgusu, kişinin yavaş yavaş ortaya çıkıp, kontrolü bir süre sonra tümüyle kaybetmesi şeklinde ortaya çıkar. Normal bir insanın asla yapmayacağı bir şeyi, normal bir şey gibi yapmak, garip tavırlar sergilemesi, olmayan nesne ya da kişiler ile konuşulması gibi ciddi problemler şeklinde kendisini gösterebilmektedir.
Şu da var ki, “ben deliriyor muyum acaba?” takıntısı da yanlıştır. Bu şekilde kişi kendisini korkulara garp etmemelidir. Çünkü delirecek birey bunu düşünmez, düşünemez. Yaptığı herşey ona normal gözükür, sadece dış çevre tarafından kişinin hareketlerindeki anomaliler fark edilir. Kendinizde bir psikolojik problem seziyorsanız, en yakın psikologdan destek almanızı öneriyoruz.

Önceki İçerikTüketici Hakları Nedir?
Sonraki İçerikChevrolet Arıza Lambaları ve Anlamları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz