Cep Telefonlarına Zam Ne Zaman Gelecek?

0
2556

Bakanlar Kurulu tarafından alınan yeni “TRT bandrolü kararı” cep telefonu ve tabletler için önemli oranda bir zam anlamına geliyor!

Bakanlar Kurulu, yeni aldığı kararla birlikte internet bağlantısı bulunan ve bu yolla radyo ve TV yayınlarını alabilen cihazlar için yaklaşık yüzde 6 oranında ek maliyet getirecek TRT bandrolü zorunluluğu getiriyor. Daha önce bu bandrol, sadece donanımsal radyo veya TV alıcısına sahip cihazlar için zorunluydu.

Cep telefonunda giriş seviyesindeki tuşlu modellerden alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) 120 TL’den 160 TL’ye çıkarılması tepkilere neden oldu. Milliyet’ten Hanife Baş’ın haberine göre, yeni yıl zamları arasında bulunan bu artış, fiyatı 640 TL’nin altında olan telefonların satışını etkileyecek. Bu zam düşük gelirlilerin daha çok rağbet ettiği cep telefonlarının da fiyatlarının yükselmesine neden olurken, kayıtdışını da artırmasından korkuluyor.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, cepte alınan Özel Tüketim Vergisi’ne yüzde 33 oranında zam geldiğini kaydetti. 40 TL’lik ÖTV zammı ile geçen yıl 120 TL + KDV olan minimum ÖTV tutarının 160 TL + KDV yani 188.8 TL’ye yükseldiğini belirten Ekşi, “Bu en ucuz telefonun fiyatının telefonun vergisiz fiyatı 1 TL dahi olsa 189.98 TL’nin altında olamayacağı anlamına geliyor. Eğer müdahale edilmezse ÖTV kaçağı geçen yılın da üzerine çıkacak. Hedeflenen vergi gelirine ulaşılamadığı gibi kayıtlı ve kayıt dışı iş yapanlar arasında ciddi bir haksız rekabet oluşacaktır” dedi.

600 TL ALTINI ETKİLER

Ekşi, özellikle ekonomik segmentte yer alan telefonların yüzdesel olarak daha yüksek oranda etkilendiği bu zamların son yıllarda satışı göreceli olarak düşük seyreden 1.000 TL’nin altındaki ürünlerin satışını azaltacağını kaydederek, bunda 1.000 TL üzerindeki telefonlarda yüzde 25 olan ÖTV’nin, ekonomik fiyatlı telefonlarda yüzde yüzün üzerinde oranlara ulaşmasının payının büyük olduğunu vurguladı.

Önceki İçerikVestel Venus v3 5040 Ekran Görüntüsü Nasıl Alınır
Sonraki İçerikPokemon Go Android ve iOS Cihazlara Nasıl Kurulur?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz