Askerde Kalma Koşulları Nelerdir?

10
63425

Askerde Kalma Koşulları Nelerdir?
Teskere bırakmak olarak bilinen, askerliğin devamlı hale getirilip bir meslek şekline alması hali sanıldığı kadar kolay bir olay değildir. Böyle olsaydı, zorunlu askerliği yapan on binlerce işsiz genç, tezkeresini almaya yakın teskere bırakıp, meslek olarak askerliği icra etmeye başlardı. Bu yüzden teskere bırakmak için bazı gereklilikleri gerçekleştirmek zorunludur.

Askerde kalmak isteyenler için, uzman erbaşlık adı altında iki rütbe sunulur. Bunlardan biri, uzman çavuşluk, diğeri uzman onbaşılık. Uzman çavuş olabilmek için en az lise mezunu ya da dengi okullardan mezuniyet belgesi gerekli görülmektedir. Ayrıca, 8 yıllık ilköğretim mezunu olup da, 1111 sayısına sahip askerlik kanunun gerekli gördüğü askerlik hizmetini çavuş olarak tamamlayanlar, uzman erbaş olup, teskere bırakabilmektedir. Uzman onbaşı olmak için, en az sekiz yıllık ilköğretim okulu bitirmiş olması gerekmektedir. Veya 1111 sayısına sahip askerlik hizmetini onbaşı ya da er olarak tamamlamış olma şartı aranmaktadır.

Askerliği yaparken, çavuş rütbesine erişirseniz, askerlik boyunca tabi tutulduğunuz atış ve spor gibi fiziksel aktivitelerdeki başarılarınız üstleriniz tarafından takip edilip, belirli periyotlarda değerlendirilir. Bu değerlendirmeler, uzman, astsubay alımları dönemlerinde sizin işinize yarayacak. Bu alım dönemlerinde asker olarak duruyorsanız, sınav döneminde başvuracağınız sınav beraberinde, askerliğinizin kalıcı olma işlemlerine de start verilir. Yani elini kolunu sallayan, ben de teskere bırakacağım diyemez. Bunun için, astsubaylık sınavlarının gelmesi ve belirli başarıyı elde etmeniz gerekmektedir.

Askerde teskere bıraktığınızda uzman olarak devam edersiniz. Ancak teskere bırakacakların sayısı TSK tarafından belirlenip, ortalama yüzde2-3 arasıdır. Ancak şunu belirtmekte yarar var, teskereyi bırakıp, astsubay, subay gibi yüksek rütbeli asker olamazsınız.Bu sınavlar ile uzman olabilirsiniz. Ancak, uzman olduktan sonra, yine sınava girip, astsubay olma şansınız mevcuttur. Ancak, uzmanlıktan astsubaylığa ulaşan kişi sayısı %2’yi geçmez. Yani şöyle ufak bir oran orantı kuracak olusanız, askerde teskere uzatmanız %3 desek, bu alanda başarılı olup, uzmanlıktan astsubaylığa ulaşmanız %2, toplam olasılık yüzdeniz %0.06 gibi bir şeydir.

Astsubaylıktan da subaylığa geçiş yapabilirsiniz. Ancak bu çok daha zor bir işlemdir. Standart bir askeri personelken, ihtiyaç duyulması halinde, üstlerinin takdirini alan bir kişi, askeri sınavlardan yüksek not alması, sonra usmanken, son 5 senesinin sicil ortalaması en az 100 olması, askerlik hayatı boyunca hiçbir ceza vs. almamış olması onu, astsubaylığa yaklaştırır, dil, alanında ihtisaslık gibi artı faktörler de astsubaylıktan subaylığa yaklaştırır.

Önceki İçerik2017 Dacia Sandero Stepway Turbo 90 BG
Sonraki İçerikHanefi Mezhebinde Kamet Nasıl Getirilir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

10 YORUMLAR

  1. Ben askerde kalıp uzman çavuş olmak istiyorum bende astım var yılda 1 veya 2kez kendini belli ediyor ama ilacımi 1 kere kullanınca geciyor uzman çavus olabilirmiyim yazarsanız memnun olurum

  2. Bütün başvuruları kaçırdım maalesef ailevî sorunlar nedeniyle. Gerçekten yakın zamanda yeni başvuru olur mu? Kafam çok karışık hiçbir bilgim yok. Özelde çalışıyorum lise mezunuyum, çok zorlu koşullarda çalışıyorum , 27 yaşındayım 28 den gün aldım. Birinci sorum benim için Umut var mı?
    İkinci sorum askerlik için gideyim mi, bedelli yapsam avantaj mı dezavantaj mı olur ne önerirsiniz
    Torpil var mı
    Techili bozdurup askere gitsem başvuru gelir mi gelen başvuru beni kapsar mı
    Ya da bana umut yok bedelli yapıp özel sektöre mi mecbur kalacağım
    Teşekkürler sağolun saygılar sevgiler

  3. İyi günler herkese,
    Ben askerde iken uzman cavusluga basruvu yaptım ve kazandım daha sonrasinda eğitimimi tamamlayıp kıtaya atamam gerçekleşti orda yaşadığım bazı olaylardan sonra kendi isteğim ile sözleşmemi fes ettim şimdi kalan askerligim tam bir muamma bu konuda yardımcı olabilecek varmi.

    • Ben iki-kere askerlik sınavı gectim ama ise hep hastanede kaldım askerde kalmak isterim ve istiyorum ve şu anda askerde asker 8 aylık askerlik yapıyorum lütfen bana birisi öneri yapsın

  4. mereba ben su anda askerim 8 ayl,k bilecik de askerim ben iki kere askerde uzman erbes bas vurdum ikisinde den askeri sinavdan gectim ilk kazandıgım hastanede elendim ilk ellendigim rrahitsigl,glımdan elendim igi soylediler iki sınav da askeriye sıvan dan gectim kasıta sorunun yok dediler bura dan da gözden 2 bucuk 3 ten elendi. Bilecti de sü anda askerim paşa soforuyum askerde ise agır vasfa eyliyeti de var egtimseltifi aldım tüm askeri arabandan aldım ben askerde kalmak istiyotrum vatanıma milletime fayadlı asker olmak istiyorum acale cevap istiyorum lütfen .

  5. meraba ben su anda askerim ve su anda ve ben uzman erbeş basvuru yatım 2 kez kez basvurdum 1 askerde gectim ama hastanede kasıktan kaldım 2 hastanede kasıktan gectim ve su anda askerim 8 aylik 2 hasede 2 bucuk 3 gözden kaldım bilecikte pasa söförüyüm agır vesta eyliyetim var askerde tüm aracları kullana biliyorum ben askerde kalmak istiyorum askerde egitim seltikafası varr ben askerde kalmak istiyorum vatane millete haırlı olmak ,stiyorum 8 aylık askerim

  6. Herkese merhaba ben ise iki kere uzman erbaş a başvuru yaptım ama ikisinden de kaldım ilk hastanede kasıktan kaldım ikinci hastanede ise kasıktan geçtim ikinci hastanede gözden kaldım askerde tüm askeri araçları kullanıyorum askerde eğtim selfikasi aldım askerde kalmak istiyorum 8 aylık askerim

  7. İyi günler benim bi sorum olucaktı ben ortaokul mezunuyum askere gitimde komutanlara veya yetkili şahıslara ben askerde kalmak istiyorum dedimde benim ne gibi sınavlardan gecmem lazım ağustosta asker olucam lütfen yardımcı olurmusunuz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz