Yön Bulma Yöntemleri Nelerdir?

0
11537

Yön Bulma Yöntemleri Nelerdir
Doğada yalnız kaldınız, elinizde hiçbir teknolojik ekipman yok ve kayboldunuz. Yönünüzü mü bulmaya ihtiyacınız var? Neyse ki siz şanslı kesim içerisindesiniz çünkü bu yazıyı okuyorsunuz ve doğada yalnız kaldığınızda rahatlıkla yönünüzü bulabileceksiniz.

Güneş ile Yön Bulma

İlk olarak güneşten yön bulmayı ele alıyoruz. Güneş açık arazide nerede olursanız olun doğudan doğar ve batıdan batar. Kollarınızı iki yana açın, sağ kolunuzu batı yönüne, sol kolunuzu doğa yönüne yani güneşin doğduğu yere çevirin. Böyle durumdayken önünüz kuzey, arkanız güneyi gösterecektir.

Eğer güneşin doğuşunu ve batışını takip edemeyecek konumdaysanız, endişe etmeyin doğadaki pek çok farklı noktayı kullanarak yön bulmanızı sağlayacağız.

Çubuk ile Yön Bulma

Çubuk yöntemi de yön bulmada gayet etkili bir yöntemdir. Yaklaşık, bir buçuk metre uzunluklarında bir çubuk yere dik olacak şekilde dikilir. Sonrasında bu çubuğun gölgesi takip edilir. Öğle vakitlerinde güneş ışınları dik açıyla gelmesi sebebiyle çubuk gölgesi en kısa konumuna ulaşır. Bu kısa konum, kuzey yönünü göstermektedir. Yani en kısa gölge kuzeyi bize gösterecektir. Çubuk, gölgesi en kısa konumdayken, doğrultusu kuzeydir.

Cami veya Kilise ile Yön Bulma

Camilere bakılarak da yön bulmak mümkündür. Bir camiye girdiğinizde, mihrabın tam karşısında bulunan giriş kapıları bize kuzey yönünü işaret edecektir. Camideki bir diğer kapı olan şerefeye doğru açılan kapılar da güney tarafını işaret edecektir. Kiliseler ile de yön bulmak mümkündür, kilisenin tepesindeki çan, batı yönünü göstermektedir.

Karınca Yuvası ile Yön Bulma

Karıncalar da bize yön bulmada yardımcı olur. Karşınızda bir karıca yuvası varsa bu karınca yüvesi güney yönüne doğru konumlanmıştır. Karınca yuvası ile güney yönünü belirledikten sonra, diğer yönleri elleriniz ile yazımızın başında anlattığımız gibi belirleyip, yolunuzu bulabilirsiniz.

Yosunlar ile Yön Bulma

Yosunlar da yön bulmada çok etkili bir yöntemdir. Doğadaki ağaçların ve taşların üzerine yapışan yosunlar, kuzey tarafında konumlanmaktadır. Yani bir ağaç veya taş üzerinde yosun görürseniz, bu yosunun bulunduğu taraf kuzey yönüdür. Doğadaki tüm yosunlar bu şekilde kuzey yönüne konumlanmıştır.

                         Kutup Yıldızı ile Yön Bulma

Son olarak kutup yıldızını ele alabiliriz. Gece gökyüzünde ayırt edilir parlaklığa sahip olan kutup yıldızı ön tarafı ile bize kuzey yönünü gösterecektir.

 

Önceki İçerikDuvar Kağıdı Nasıl Yapılır?
Sonraki İçerikInvestAZ ile Tanıştınız mı?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz