Veba Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tadavi Yöntemleri Nelerdir?

2
4051

Plague_bubo
Kara ölüm ve bulaşıçı adıyla anılan en kötü hastalıklardan biridir.Tedavisi için yıllarca uğraşılan ve gizliden vucudu saran bu mikrop ne oduğu anlamadan tedavinin mümkün olmadığı bir hastalıktır.Sizler için bu hastalık hakkında kısa ve öz bilgiler sunmaya çalışacağız.
Zararlı bir bakteri tarafından (Yersinia Pestis) oluşturulan enfeksiyonların ve hastalıkların tümüne verilen isimdir ”Veba.” Bulaşıcı ve öldürücü bunun yanı sıra fazlasıyla acıya sebebiyet vermektedir.

Antik Çağlar’dan itibaren tanınmış bir hastalıktır. Lakabı ¨Kara Ölüm¨dür. Orta Çağ’da 1347-1353 arasında, Avrupa nüfusunun üçte birinin kaybedilmesinden sorumludur. (Ayrıca bu hastalık 1347-1348 yılları arasında Venedik nüfusu 130.000 iken 70.000’e düşmesine neden olmuştur.) Modern antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Gelişmiş ülkelerin tamamında ve gelişmekte olan ülkelerin pek çoğunda ortadan kaldırılmış olmasına rağmen Asya ve Afrika kıtalarının bazı bölgelerinde hâlen görülebilmektedir.
Kendini 4 şekilde gösterebilir:
Bubonik
Septisemik
Pnömonik
Gastro-intestinal
Bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Vebanın farelerden bulaştığı kanısı yaygındır, ancak gerçekte bakteriyi yayan bir tür piredir. Ve fareler de bu hastalığın kurbanıdırlar. Tarihte veba salgınlarından önce şehirlerde büyük miktarda fare ölümlerinin meydana geldiği görülmüş, ölü farelerle temas eden insanların, pire ısırması nedeniyle bu hastalığa maruz kaldıkları tespit edilmiştir.

En büyük ve yaygın belirtileri;
– kasık ağrıları,
– kan tükürme,
– burun kanaması,
– deri lekelenmeleri,
– halsizlik.

Önceki İçerikSosyal İnternet Paketi
Sonraki İçerikEngelli çocuklara maaş nasıl bağlanıyor
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz