Squash nasıl oynanır?

0
1994

Squash (Duvar Tenisi), dört yanı duvarla çevrili alanda oynanan bir top oyunudur. Boyu 61 cm olan raketlerle ve içi boş, kauçuk bir topla oynanır.
Oyun alanının dört duvarı vardır ve uzunlu­ğu 9,75 metre, genişliği ise 6,4 metredir. Kapalı alanların yeri genellikle tahta, açık alanlarınki ise betondur. Alanın arka duvarı boyunca, üst kenarı yerden 48 cm yüksekte olan tahta ya da metal bir plaka yer alır. Bu plakaya tin denir. Top buraya çarpınca ses çıkar ve atış geçersiz sayılır. Top oyun alanını belirleyen duvar çizgilerinin üzerine ya da tavana çarparsa oyun alanının dışına çıkmış sayılır.

Oyun iki kişi ya da çiftler arasında oynanır. Kimin ilk servisi atacağına karar vermek için yazı tura atılır ve kazanan servisi atacağı tarafı seçer. Servis, servis kutusundan atılır. Servis sirasında en az bir ayağın servis kutusu içersine basması gerekir. Elden havaya doğru atılan topa herhangi bir yere değmeden raket­le vurulmalıdır. Oyunda topun ft’n’in üst çizgisi olan servis çizgisiyle aut çizgisi arasına çarpması koşulu vardır. Top duvardan geri gelirken, arka duvar önündeki yarı alana bir kez düştükten sonra karşılanmalıdır. Eğer bu gerçekleşmezse oyuncu servis hakkını kaybe­der. Oyun iki oyuncu arasında karşılıklı vu­ruşlarla devam eder. Bu sırada yalnızca servis atan oyuncu puan kazanır. Duvar tenisi maç­ları genellikle beş set üzerinden oynanır. Dokuz puan alan oyuncu seti kazanır. Bir oyuncunun bir puan kazanması için servisi kendisinin atmış olması, bir başka deyiş ile “avantajlı” olması gerekir. Rakip oyuncu karşılıklı vuruştan kazançlı çıkarsa “avantaj” ona geçer ve servisi o atar. Dokuz puana ulaşan ilk oyuncu o seti kazanır. Ne var ki, her iki oyuncu da sekiz puana ulaşırsa, bu puana ilk ulaşmış oyuncu set iki ya da setsiz uygulamalardan birini seçer. Set ikide oyun 10 puan elde edilinceye kadar sürer. Setsizde ise 9-8’de bitebilir. Üç seti alan ilk oyuncu maçı kazanır.
Günümüzde yaygın bir spor dalı haline gelen duvar tenisi daha çok yetişkinlerce oynanmaktadır.

Önceki İçerikCrysis 3 Oyun Görüntüleri
Sonraki İçerikDogo Shoes Babet Modelleri
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz