Regedit Nedir?

0
2105

Registry; Windows 95, 98, Me, NT, 2000 ve XP’nin, ya*ni 32-Bit Windows sürümlerinin ayar, özelliklerini yazılım, donanım, kullanıcılar ve ayarlarla ilgili bütün değerlerin saklandığı yerdir. Denetim Masası’nda bir ayar değiştirdiğinizde, yada bir program kurduğunuzda yeni ayarlar Registry’e yazılır.

Registry ulaşılmaz değil ve sabit diskinizde bulunan birkaç dosyada saklanıyor. Bu dosyalar işletim sisteminizin sürümüne göre değişiyor. Windows 95 yada 98 kullanıyorsanız bu dosya*lar WİNDOWS klasörünüzdeki SYSTEM.DAT ve USER.DAT dosyaları. Windows ME kullanıyorsanız yine WİNDOWS klasörünüzde bu dosyalara ek olarak bir de CLASSES.DAT dosyası mevcut. Windows NT/2000/XP kullanıyorsanız tüm dosyalar WİNDOWS\SYSTEM32\CONFIG klasöründe saklanıyor. Bu dosyaların hepsi hızlı erişim sağlamak için farklı bir formatta saklanıyor ve Word gibi bir programla açıp incelemeniz imkansız. Microsoft bize bu iş için KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİ adında bir araç sunuyor.

Registry’nin Yapısı

Registry çok hiyerarşi bir yapıya sahiptir. Bu yapı sabit diskinizdeki klasörler ve dosyalara benzer. Zaten KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİ programı da WINDOWS EXPLORER’A benzer.

HKEY… şeklinde başlayan klasörler BÖLÜM adını alıyor ve her bölümün bir yada birden çok ANAHTARI var. Anahtarların altında da tekrar anahtar oluşturulabiliyor. Anahtarların altında ise Kayıt Defteri Düzenleyicisi’nde sağ tarafta gördüğümüz DEĞERLER geliyor. Asıl ayarlar bu değerlerde saklanıyor. Bunlarda içerdikleri veriye göre üç değişik tipte oluyorlar: DİZE, DWORD ve İKİLİ değer.

Hangi ayarları sakladıklarına bağlı olarak 6 temel bölüm mevcut:

* HKEY_CLASSES_ROOT : Bu bölümü silerseniz Windows açılsa bile dosyalarınızın hiç biri açılmaz. Bu bölüm dosya türleri ve OLE (object linking and embedding – nesne bağlama ve gömme) hakkındaki bilgiler , dosya ilişkilendirmelerini, kısayol bilgilerini ve temel Windows sistem klasör bilgilerini içeriyor.

* HKEY_CURRENT_USER : HKEY_USERS bölümü ile bağıntılı ve sadece aktif o an oturum açmış olan kullanıcı ayarlarına buradan erişebiliriz.

* HKEY_LOCAL_MACHINE: Bu bölüm bilgisayardan bilgisayar değişebilen donanım bağımlı ayarları tutuyor. Bunun dışında diğer yazılım ve ayarlarda burada barındırılıyor ve bu ayarlar bilgisayara oturum açan her kullanıcı için uygulanıyor.

* HKEY_USERS: Bilgisayarın bütün kayıtlı kullanıcılarının özelleştirilmiş ayarları (renkler, denetim masası ayarları vs. . . ) bu bölümde kayıtlıdır. Windows 98 çoklu kullanıcı tarafından özelleştirilme seçeneğine sahiptir ancak genelde DEFAULT adında tek bir kullanıcıdan söz edilir. O anda bilgisayarı kullanmakta olan kullanıcının özel ayarları HKEY_CURRENT_USER bölümünde gösterilir.

Bunların dışında geçerli donanım bilgilerini tutan HKEY_CURRENT_CONFIG ve tak-çalıştır ayarlarını tutan HKEY_DYN_DATA klasörleri de Registry’de yerlerini alıyorlar.

Önceki İçerikHTML Nedir Nasıl kullanılır?
Sonraki İçerikAlışveriş Hastaları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz