Proje Çocuk Nedir?

0
1478

Proje kelimesinin tam uyum sağladığı bir kelime grubu olan “Proje Çocuk” bir çeşit çocuk yetiştirme şeklidir. Şöyle bir düşünün, anne ya da babasınız, çocuğunuzun en iyi okullarda okumasını, en iyi meslekleri edinmesini ve bunlara paralel olarak en iyi kazançları elde etmesini istersiniz öyle değil mi? Hemen her ebeveynin ideali budur. Çocuklarını en iyi yerlere getirtmek. Verdikleri emeklerin göz önüne alınması ile bu beklentinin haklı yanları göz ardı edilemez.

Proje Çocuk olgusu da bu idealden yola çıkılarak türetilmiştir. Bu çocukların, tabiri caizse doğdukları andan itibaren hayatları bir yol haritasına oturtulmuştur. Doğduklarında, hangi mamalarla besleneceklerine, hangi kreşe gideceklerine, hangi sporu hangi saatler içerisinde yapacaklarına, hangi liseye, bu liseden elde ettiği başarı ile hangi üniversiteye gireceklerine kadar hepsi bilinçli ya da bilinçsiz bir proje dahilinde üretilir ve çocuklara bu proje dayatılır. Ebeveynler, çocuklarına kendi projeleri doğrultusunda kurdukları planı dayatma gayesine giderler. Örneğin bir anne oğlunun doktor olmasını istiyorsa, buna göre çocuğu dünyaya geldiği andan itibaren çocuğuna bunu empoze etmeye başlar. Yemek verirken, “hanimiş benim küçük doktorum?” gibi bilinçaltına yerleşecek mesajlar ile bu alanda yönlendirmeler yapılır. Liseye başlamadan önce çocuğun biyoloji sevgisi ivmeli olarak arttırılır. Lisede, başka bir alana ilgisi varsa bile sayısal bölüme yönlendirilir. Bu alanda dershaneler, özel hocalar araştırılır. En son haliyle, bir tıp fakültesini kazanması için çocuk hazırdır. İşte proje çocuk, başarıya odaklıdır. Ebeveynin kurduğu noktaya doğru emin adımlarla ilerletilir.

Proje Çocuğun Zararları Nelerdir?

     Her bireyin kendi dünyası olduğu gerçeği değiştirilemez. Çocuklar, hayallerini kurdukları dünyayı yaşamak yerine ebeveynlerinin dayattığı hayata doğru adım atmaya başlarlar. Resim yapmaya çok meraklı bir çocuk, ailesi pilot olmasını istiyor diye, bu hayalinden vazgeçebilir. Bu da ilerde bu çocuğun belki başarılı ama mutsuz bir hayat sürmesine neden olabilir. Bir başka zararı da, çocukların hayal dünyalarının önüne set germesidir. Şöyle düşünün, sokakta arkadaşları ile oynamaktan mahrum bırakılmış, doğduğu andan itibaren ebeveynlerinin ideali doğrultusunda adımlar atmaya zorlanmış bir çocuk nasıl hayal kurabilir ki? Bu ve bunun gibi gerekçeleri de proje çocuk zararları olarak sıralayabiliriz.

 

Önceki İçerikGoac Virüsü Nasıl Temizlenir?
Sonraki İçerikKitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz