Olgu ve Görüş Kelimeleri Nelerdir? Örnekler Verir Misiniz?

0
1742

Olgu Nedir?

Varlığı somut bir şekilde ispat edilebilen kavramların tümüdür. Daha detaya inecek olursak, bir şeyin olgu kavramı altında nitelendirebilinmesi için, bilimsel veriler ile kolayca anlaşılabilinmeli ve objektif olarak kanıtlanabilir bir yapıda olması gerekir.

Bir olayın olgu kavramına girmesi için, yaşanmış olması gerekli ya da bilimsel bir gerçeklik ifade eden bir yanı bulunması gereklidir. Tarihi olaylar buna örnek olarak verilebilir. “Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u 1454 yılında Fethetmiştir.” Cümlesi tarihsel bir gerçekçilik içermektedir. Herkes tarafından bu olay bilinmektedir. Tarihte, olaya şahitlik eden kişiler, yazılı belgeler mevcuttur. Bu olay, gerçek olması sebebiyle olgudur.

Öte yandan gerçekliği ispat edilmiş yani kanunlaşmış bilimsel kurallar da yine birer olgudur. Örnek verecek olursa, “Yeryüzünde bir elmayı havaya atarsanız, yer çekimi kanununa göre hemen yere düşer.” Cümlesinin deneyi hemen yapılabilir. Deney sonucu herkes tarafından aynı bulunur ve dünyanın neresinde olursanız olun, bu deney aynı sonucu verir. Öyleyse, bu da bir olgudur.

Herkes tarafından bilinen, coğrafik şekiller, ülke politikaları, ülke sınırları lider konumları gibi kavramlar da yine olgu adı altında listelenebilir. “Türkiye’nin başkenti Ankara’dır.” Cümlesi tüm dünyada geçerlidir ve bu gerçeklik herkes tarafından bilinmektedir. Dolayısıyla bu bir olgudur. Ayrıca, “Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrilidir.” Coğrafi bir gerçekliktir. Haritadan bakıldığında kolaylıkla görülür. Yani deneyinin sonucu herkes tarafından bilinir. Bu da yine bir olgu cümlesidir.

Görüş Nedir?

Bir kavramın görüş olması için ispatının yapılmasına gerek yoktur. Görüşler, kişilerden kişilere göre farklılık gösterir. Bir kavramın görüş olması için, bir olguya dayanması şart değildir ancak pek çok görüş olguya dayanır. Örneğin, “Matematik, sayısal bir derstir.” Bu kavram herkes tarafından doğru kabul edilir. Dolayısıyla görüştür ancak “Matematik en kolay derstir” denildiğinde, buna kişilerin bakış açıları farklılık getirir. Bir başkasına göre matematik zor gelebilir. Bu şekilde görüş olguya dayanmış bi fikir ile dile getirilmiştir. Ayrıca, “Türkiye’nin en güzel ili Ankara’dır.”, “En güzel müzik Türk Sanat Musikisi’dir.”, “Denizde yüzmek insanı rahatlatır” gibi cümlelerin ispatının yapılamaması ve kişilere göre farklılıklar göstermesi sebebiyle görüş niteliği taşımaktadır.

Önceki İçerikAsal Çapran Nedir?
Sonraki İçerikDoğru Bir Arkadaş Nasıl Seçilir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz