Navigasyon nedir?Navigasyon Cihazı Nasıl Çalışır?

0
18434

Navigasyon (seyir veya seyrüsefer) bir noktadan başka bir noktaya gitmek için en elverişli yolu tayin etme ve seferi uygulamadır. Genellikle bir denizcilik terimi olarak kullanılsa da, iki nokta arasındaki yolun önceden belirlenmiş olmadığı kara ve hava yolculuklarında da navigasyon yapılır.
Navigasyon sürecinin başlıca adımları şunlardır :
Uydudan alınan sinyaller doğrultusunda bulunulan noktanın tespiti yani enlem ve boylam olarak koordinatların belirlenmesi
Navigasyon datasında bulunulan noktanın tespiti
Navigasyon datasında girilen adresin (noktanın) yani gidilmek istenilen yerin bulunması
Bulunulan noktadan ulaşılmak istenen noktaya rotanın hesaplanması, güzergahın belirlenmesi; Bu adımda doğru yönde ilerlenmesinin yanı sıra en kolay, hızlı, vb. yolun seçilmesi gibi amaçlar da güdülebilir. Çoğu kez bu amaçlar arasında en uygun dengeyi kuran rota seçilir.
Belirlenen bilgilerin hedefe ulaşıncaya kadar geçen süreçte cihazın dahili hoparlörü ve dokunmatik LCD ekranı aracılığıyla görsel ve işitsel olarak aktarım
Gidilecek yere varıldığının tespiti. Navigasyon süresince kontrol amacıyla sürekli yapılmasını gerektirir.
Günümüzde navigasyon başta savunma olmak üzere birçok alanda kullanılmakta ve bunun için pekçok farklı teknik kullanılmaktadır. Kara yolculuklarında kullanılan ise seyrüsefer uyduları tarafından yayınlanan gps sinyallerinden yararlanılarak yapılan navigasyondur.

Seyrüsefer uyduları, yeryüzünün 150 bin mil üstünde bulunan toplam 24 uydudan oluşmaktadır. Enlem, boylam, irtifa ve zaman olmak üzere dört tür bilgi taşıyan radyo dalgaları yayan bu uyduların her birinin kendine özgü bir protokolünün bulunması, uydu bağlantılı navigasyon sistemlerinin temeli olan ve yeryüzünde üslendirilen GPS (Global Positioning System= Küresel Konumlandırma Sistemi) tarafından tanınmasını sağlamaktadır. GPS, kokpite monte edilen küçük bir alıcı aracılığıyla toplanan bu verileri kullanarak kendi konumunu hesaplar. Teoride en az dört uydudan alınan veriler yüzde yüz doğruluk için yeterlidir; ancak pratikte aslında durum bundan biraz farklıdır. Uyduların sahibi olan ABD Ordusu, uyduların düşmanlar tarafından kullanılmasını engellemek için yayınlara değişken bir hata kodu girmekte ve bu da normalde 100 metre olan yanlışlık payını 300 metreye çıkarmaktadır. Elbette sırları elinde bulunduran ABD Ordusu yüzde yüze yakın bir doğruluk payıyla çalışıyor, ancak yerel bilgiler kullanması gereken otomobil GPS sistemleri bunun için araçtaki hız sensöründen ve GPS’teki pusula ya da ciroskoptan gelen bilgileri hesaba katarak uydu verilerini dijital haritalarla karşılaştırıyor. Bu sistemler özel olarak hazırlanan dijital harita verilerini kullanıyorlar.

GPS sayesinde mevcut konumu tespit ederek, belirlenen varış noktasına, sesli ve görsel yönlendirmelerle doğru bir şekilde ulaşılmasını sağlayan sistemlere “Navigasyon Sistemi” adı verilir. Navigasyon sistemlerinde, üzerinde gps alıcısı bulunan elektronik cihazlar kullanılır. Bu elektronik cihazlar, özel olarak navigasyon için tasarlanmış PND (Taşınabilir Navigasyon Cihazı), cep bilgisayarları, cep telefonları veya araca entegre gps sistemleri olabilir. Bu cihazlar üzerinde özel olarak hazırlanmış navigasyon yazılımı ve sayısal harita bulunur.

Nasıl Çalışıyor?

Navigasyon cihazında bulunan GPS alıcısı, uydu sinyalleri aracılığıyla bulunduğunuz koordinatı belirler.
Bu koordinat, navigasyon yazılımı aracılığıyla cihazın ekranına dijital harita olarak yansıtılır. Bulunulan konum cihazın ekranında detaylı olarak görülür.
Ulaşılmak istenilen adres ya da cihazda önceden kayıtlı bilinen yer dokunmatik ekran veya tuşlar aracılığıyla seçilir.

Hedef olarak tespit edilen varış noktasına, tercihler doğrultusunda en yakın güzergâhtan ulaşılması için rota saniyeler içinde hesaplanır.
Araç hareket halindeyken, uydudan gelen sinyaller sayesinde rota, gerçek zamanlı olarak güncellenir ve rota dışına çıkılsa bile saniyeler içinde yeni rota oluşturulur.
Ekrandaki dijital harita, işaret ve yönlendirmeler yardımıyla adım adım kullanıcıyı hedefe yönlendirir.
Kaynak:http://www.gpsdergi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=55:navigasyon&catid=34:genel&Itemid=53

Önceki İçerikTurkcell Superonline ADSL Ücretlendirme
Sonraki İçerik2012de piyasaya çıkacak 12 Yeni Araba modeli
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz