Kanserden korunmanın yolları

0
1052

TEKAM Müdürü Prof.Dr. Muammer Kaya yaptığı yazı açıklamada kadınlar ile erkeklerin kanser hastalığına yakalanmamaları için uyması gereken kurallar olduğunu belirtti. Prof.Dr. Kaya kadınlar ve erkeklerin uymaları gerekenleri şöyle sıraladı:

KADINLARIN KANSERİ ÖNLEMEK İÇİN UYACAKLARI 8 MADDE

1) Sigara içme ve/veya duman altı olma. (Akciğer, lösemi ve diğer kanserlerin en önemli nedenlerinden biri sigaradır ve bu yüzyıl 1 milyar kişiden fazlası tütünden ölmüştür.)

2) Emin seks yap ve ilişkide bulunduğun kişi sayısını sınırla (AiDS ve rahim kanserleri riski bu şekilde azalabilir.)

3) Düzenli pap smear (rahim kanser) testi yaptır. (Rahim kanser riski azalır.)

4) Alkol kullanma (Alkol kullanan kadınlarda kanser daha fazla gelişmektedir, Günde 2-5 kadeh içki alan kadınlar 1.5 kat hiç içmeyen kadınlara oranla kanser riskine sahiptir.)

5) Hareket et (Günde en az 30 dakika ve haftada en az 5 gün egzersiz yap).

6) Hassas bir diet yap (Düşük hayvansal yağlı, meyve ve sebzesi çok diet yapma riski azaltır. Meyve ve sebzeler antioksidantlar nedeniyle bir çok kanser riskini azaltır. Yağlar obezite yapar bu da kansere davetiye çıkarabilir. Sağlıklı kilonuzu muhafaza ediniz.)

7) Güneş ışınlarından korun (Dış ortamda çalışan kadınlar mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdır. Çok sıcak saatlerde dışarıda dolaşmayınız. Aşırı güneşlenme ve bronzlaşmadan kaçınınız. Her yıl bir milyon kişi cilt kanserine yakalanmaktadır.)

8) Ailenin kanser tarihçesini bil (Risk faktörünü belirle, bazı kanser türleri kalıtsal olabilmektedir. Doktorunu uyar buna göre testler yaptır. Özellikle meme, kolon, yumurtalık kanserlerini ailenizde kontrol ediniz.)

ERKEKLERİN KANSERİ ÖNLEMEK İÇİN UYACAKLARI 8 MADDE
1) Sigara-alkol içme ve duman altı olma. (Akciğer, lösemi ve diğer kanserlerin en önemli nedenlerinden biri sigaradır ve bu yüzyıl 1 milyar kişiden fazlası tütünden ölmüştür.)

2) Emin seks yap (AIDS, penis ve anal kanserler korunmasız seksten kaynaklanır.)

3) Prostat sağlığına dikkat et (Prostat kanserinden korunmak için 1 dakikalık inceleme yeterli.)

4) Spor salonlarına git (Düzenli eksersiz birçok kanseri önleyebilir.)

5) Hassas bir diet yap (Düşük hayvansal yağlı, meyve ve sebzesi çok diet yapma riski azaltır. Meyve ve sebzeler antioksidantlar nedeniyle birçok kanser riskini azaltır.)

6) Güneş ışınlarından korun (Dış ortamda çalışan erkekler mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdır. Her yıl bir milyon kişi cilt kanserine yakalanmaktadır.)

7) Testislerini her ay kendin kontrol et (Kendi kendine inceleme yaparak riski azalt.)

8) Ailenin kanser tarihçesini bil (Risk faktörünü belirle, bazı kanser türleri (göğüs, kolon vs) kalıtsal olabilmektedir. Doktorunu uyar buna göre testler yaptır.),

ESKİŞEHİR/DHA

Önceki İçerikAdsl Nedir?
Sonraki İçerik3Gli Turkcell Telefon Kampanyası
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz