Kanada’ya verilen domuz gribi aşıları geri toplanıyor

0
964

Türkiye’ye de aşı gönderen dünyanın en büyük ikinci ilaç şirketi GlaxoSmithKline PLC, Kanada’da son parti domuz gribi aşısını piyasadan çekme kararı aldı. Şirket, geri çekilen lotun Türkiye’deki domuz gribi aşısıyla ilgisi bulunmadığını açıkladı.

ABD’li şirketin sözcüsü Gwenan White, Kanadalı sağlık görevlilerine bu aşıyı kullanmamaları gerektiğini ileterek, aşının ölümcül alerjileri tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

White, Kanada’ya yollanan partinin incelenmesi bitene dek geri çağrıldığını ve bu aşının normalden daha ciddi alerjik reaksiyonlara yol açtığını ifade etti.

Kanada’ya dağıtılan bu partide 172 bin doz aşı bulunuyor.

“TÜRKİYE’DEKİ AŞIYLA İLGİSİ YOK”

GlaxoSmithKline (GSK) ilaç şirketi,  “Kanada’da geri çekilen lotun yalnızca bu ülkede kullanıma sunulduğunu,  Türkiye’deki Domuz gribi aşısıyla hiçbir ilgisi bulunmadığını” bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada, Kanada Kamu Sağlığı Kurumu’nun (PHAC),  kullanım sonrası yapılan yan etki bildirimleri üzerinden gerçekleştirdiği değerlendirmelerin, GSK pandemi aşısının bir lotuna dahil aşıların uygulamalarında alerjik reaksiyonların, aynı aşının diğer lotlarındaki aşılara göre daha fazla ortaya çıktığı yönünde bulgular ortaya koyduğu belirtildi.

Bu değerlendirmenin ardından GSK’nın söz konusu aşı lotunu derhal geri çekerek, Kanada’nın yetkili kurumlarıyla birlikte araştırma ve risk değerlendirme çalışmaları başlattığının belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

“Bugüne kadar GSK pandemi aşısı Kanada’da yaklaşık 7.5 milyon doz dağıtılmış ve uygulama ardından ortaya çıkan alerjik reaksiyon vakaları diğer aşılamalardan farklılık göstermeyen bir oran tespit edilmiştir. Daha yüksek bir alerjik reaksiyon oranı saptanan bu lotun değerlendirilme işlemleri devam etmektedir.

Kanada’da geri çekilen bu lot sadece bu ülkede kullanıma sunulmuş olup,  Türkiye’deki aşıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. İnsan sağlığına ve güvenilirliğe her zaman öncelik veren GSK, yetkililerle işbirliği içinde çalışmalarına devam edecek ve elde ettiği sonuçları şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşacaktır.”

Önceki İçerikFarmVille Nedir?
Sonraki İçerikEn İyi 10 WordPress E-ticaret Teması
En güzel kayboluş tarihi bir kentin sokaklarında olur, en güzel unutuş sevdiğiniz bir romanın sayfalarında olur, ama her ikisi de geçicidir. Webmaster, seo uzmanı, sosyal medya uzmanı, amatör fotoğrafçı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz