İş görüşmesine nelere dikkat etmeliyiz?

3
1083
isgorusmesi9933709.jpg
Bir iş görüşmesini daha en başından başarısızlığa mahkum etmek istiyorsanız, görüşmeye geç gidin.

İş bulmak giderek zorlaşırken, başarılı bir iş görüşmesi yapmak da adeta bir sanat haline geldi. İş ve eleman bulma konusunda faaliyet gösteren insan kaynakları şirketleri, iş görüşmelerinde adayların asıl hareket etmeleri gerektiği konusunda pek çok şey yazdılar, söylediler. Bir de öteki taraftan konuya bakalım ve iş görüşmesinde kaçınmanız gereken bazı noktaları belirtelim.

Bir iş görüşmesini daha en başından başarısızlığa mahkum etmek istiyorsanız, görüşmeye geç gidin. Görüşme yapmak üzere sizi bekleyen insan kaynakları yetililerini daha fazla kızdıracak bir şey yoktur.

İşe görüşmelerinde hayalkırıklığı yaratmanın en kestirme yoluysa, sahip olduğunuz beceri ve yetenekleri abartmaktır. Böyle bir durumda sizin yalancı çıkma ihtimaliniz bir yana, görüşme yaptığınız yetkililer kendi zekalarına hakaret edildiği duygusuna kapılabilirler.

ŞAKA GİBİ AMA GERÇEK İŞ GÖRÜŞMELERİ

Perakende sektöründe pazarama faaliyetlerinde bulunan bir firmanın pazarlama yöneticisi Mark Rhodes satış görevlisi pozisyonu için yapılan bir iş görüşmesinde karşılaştığı adayın ilk hatasının ‘beyaz bir takımla’ görüşmeye gelmek olduğunu söyledikten sonra şöyle anlatıyor:

“İş konusundaki deneyiminin giyim zevkinden daha iyi olup olmadığını anlamak için adayın kendi CV’siyle ilgili bazı sorular sorduk. Aday lafı gevelemeye başladı ve bu sorulara cevap veremeyeceğini belirtti. Nedenini sorduğumuzda ise o CV’yi kendi adına kız arkadaşının yazdığını söyledi. Adamı rahatlatmak için şirketin genel satış politikalarından konuşmaya ve genel sorular sormaya başladık. Ama adam hala düzgün konuşamıyordu. Bunun üzerine “Hayrola, bir rahatsızlığınız mı var?” diye sormak zorunda kaldık. Yataktan yeni kalktığını ve kahvaltı etmeye fırsat bulamadığını söyledi bize. Görüşmeyi devam ettirmenin anlamı kalmamıştı.”

Alınacak ders:

İlk izlenim önemlidir, düzgün giyinin. Başvurduğunuz işe ilgi duyduğunuzu göstermek adına yalnızca şirket hakkında bilgi toplamakla kalmayın, kendi CV’nizi de okuyun.

Klasik tavsiyeyi bilirsiniz: Göz kontağı kurun, görüşme sırasında siz de not alın ve görüşmeciyle iletişiminizi canlı tutun.

Bilgi işlem şirketi RM’nin insan kaynakları yöneticisi Katherine Burrage yaptığı bir görüşmenin sonunda adaya “Sizin bir sorunuz var mı?” diye sormuş, cevap olarak “İşten çıkınca sizinle bir içki içebilir miyiz?” tarzında bir teklifle karşılaşmıştı. Bu aday işe alınmadı ve (söyllemeye gerek yok) içki teklifi de kabul edilmedi.

Alınacak ders:

Görüşmedeki iletişimi Bunu sakın abartmayın!

Özel bir tavsiye: Görüşmenin sonunda size “Soracağınız bir soru var mı?” denilirse asla ve asla alınacak ücret veya yapılacak izinler gibi konularla ilgili soru sormayın. Kariyer koçu Jenny Ungless bu tarz bir yaklaşımın kötü ve ‘paragöz’ bir imaj verdiğini söylüyor.

Ücret, izinler ve diğer sosyal haklar hakkında merak ettiklerinizi iş size önerildiğinde sormanız daha yerinde olacaktır.

Görüşmeye gittiğiniz işyerinin hangi sektörde çalıştığını mutlaka biliyor olmalısınız. Firmanın sadece adına bakarak tahminlerde bulunmayın, en azından Google’da bir ön araştırma yapın.

Şu hikaye insan kaynakları yetkilileri arasında anlatılır: Genç ve yetenekli bir yazılımcı IBM ile iş görüşmesine gider. Görüşmenin bir aşamasında ona IBM’in neyin kısaltması olduğu sorulur. Aday doğru cevabı bilmediği için işi alamaz.

(IBM’e iş başvurusunda bulunacak arkadaşlara hatırlatalım: IBM, International Business Machines’in kısaltılmış halidir.)

“Görüşme sırasında kendinizden emin görünün” şeklinde klasik bir tavsiye daha vardır. Ama bunu da abartmamak gerek. Katherine Burrage yaptığı bir görüşmede, adayın çantasından küçük bir vantilatör çıkarıp görüşme boyunca kendini serinletmesini hatırlıyor. “Odanın sıcak olduğunu kabul ediyorum ama bu hareket son derece dikkat dağıtıcıydı ve o ufacık vantilatör aslında herşeyi özetlemişti: O aday işe uygun biri bile olsa, sanki oranın patronu kendisiymiş gibi davranıyordu ve bu kabul edilebilir bir tutum değil.”

Önceki İçerikDomuz gribinden korunmak için 6 etkili yöntem
Sonraki İçerikArçelik Notebook Driver indir
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz