İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?

0
1491

İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?

İnsan sağlığına olumsuz yönde etki eden faktörleri aşağıdaki üst başlıklar şeklinde sıralayabiliriz.

  • Genetiği Değiştirilmiş GDO’lu Ürünler
    • Özellikle tarım alanında daha fazla ürün alma adına yapılan genetik üzerindeki ıslah çalışmaları, insan sağlığını büyük oranda tehdit ediyor. Hücresel boyutta, hücre zarını veya DNA’sını etkileyen bu doğal olmayan yeni yapılar, ortaya kanserli hücrelerin çıkmasına zemin hazırlıyor. Örneğin, sıradan bir domates içerisindeki genetiği değiştirilmiş bir hücre, insan vücuduna alındığında, insan hücreleri ile karşı karşıya geliyor. Bu farklı hücreyi tanımayan insan hücreleri, bu hücreyi tehdit olarak algılayıp, saldırıya geçiyor. Ancak, gerekli tepkileri gerçekleştirememesi, hücre zarının zarar görmesine ve o hücrenin kanserleşip, kontrolsüz çoğalmasına neden olabiliyor. Dolaylı olarak pek çok yönden, bu tarz genetiği değiştirilmiş ürünler insan sağlığını tehdit ediyor. Özellikle son yıllarda artan kanser vakaları da, artan genetiği değiştirilmiş ürünler ile paralel gitmesi bir tesadüf olamaz.
  • Zararlı Gaz Salınımı
    • Fabrika gazları, sigara ya da arabaların egzozlarından çıkan zararlı gazları soluyan insanların, akciğerleri bu gazlar ile muhatap olmak zorunda kalıyor. Standart oksijeni alıp, alveoller ile kana aktarmaya çalışan akciğerler, bu zararlı gazları hücrelerinin içine aldığında, hücrelerinin zarar görmesine yine kanserli hücrelerin oluşmasına sebep oluyor.
  • Teknolojik Ürünlerden Gelen Zararlı Işımalar
    • Teknolojik ürünlerden gelen ışımalar da yine hücre yapısını bozup kansere sebebiyet vermekte. Özellikle telefon, mikrodalga, X-ray cihazları insan sağlığı açısından tehdit oluşturuyor. Hücresel boyutta bozulmalara sebebiyet verip, kanserli hücrelerin oluşmasına neden oluyorlar.
  • Doğal Kaynakların Yok Edilmesi & Kirletilmesi
    • Doğada meydana gelen tahribat, yukarıdaki tüm faktörleri etkiliyor. Doğadaki bitki ve hayvanların DNA’ları değişiyor, bu değişim domino etkisi gibi tüm canlı gruplarına sıçrıyor. Bir inekte meydana gelen kanser, o inek ile beslenen insanın da zarar görmesine sebep olabiliyor. Doğaya bırakılan kimyevi atıklar, bu tarz DNA bozulmalarına yol açıp, kanserli türlerin doğmasına zemin hazırlayabiliyor. Ayrıca, doğal alanların yok edilmesi, havayı temizleyen ağaçların sayısının yetersiz kalmasına, bu yetersizlik de daha çok hava kirliliğinin birikmesine yol açıyor. Hava kirliliği de yukarıda “Zararlı Gaz Salınımı” başlıklı etkiler ile karşı karşıya getiriyor.
Önceki İçerikInvestAZ ile Tanıştınız mı?
Sonraki İçerikGoogle Pixel Özellikleri ve Fiyatı
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz