İkizlerin Parmak İzleri Neden Özdeş Değildir?

0
263

İkizlerin Parmak İzleri Neden Özdeş Değildir
Bir doğumda 2 kardeşim aynı anda doğması sonucu ikizler oluşur. Bu durum sonucu “İkizlerin parmak izleri aynı mıdır?” sorusu akıllara gelmektedir. İkizler her ne kadar birçok özelliği paylaşsalar da parmak izleri birbirlerinden farklıdır.İkizler tek yumurta ikizleri (özdeş ikizler) ve çift yumurta ikizleri (kardeş ikizler) olmak üzere ikiye ayrılır. Çift yumurta ikizleri birbirlerine benzemeyebilirler. Benzeseler bile genlerinde bir değişiklik vardır. Özdeş ikizler ise birbirlerine çok fazla benzerler. Peki tek yumurta ikizlerinin parmak izleri neden özdeş değildir?Çift yumurta ikizleri iki farklı yumurta ve iki farklı sperm ile oluşur. Doğum sırasında ise iki ayrı göbek bağı bulunur. DNA’ları ise %50 oranla birbirleriyle aynıdır. Fakat çift yumurta ikizlerinin birinin kız diğerinin erkek olması mümkünken çift yumurta ikizlerinde böyle bir durum söz konusu değildir.

Tek yumurta ikizleri tek bir yumurtanın tek bir spermle döllenip ikiye bölünmesi sonucu oluşur. DNA’ları gereğince bu ikizler birbirlerinin neredeyse aynısıdır. Birisi diğerinin aynası da denebilir. Tek yumurta ikizlerinin farklılıkları boy ve kiloda fark edilebilir. Diğer dışsal faktörler sebebiyle bazı farklılıklar ortaya çıkabilir. Tek yumurta ikizlerinin parmak izleri de birbirine çok benzer. Ama aynı değildir. Çünkü parmak izi oluşumu ana rahmindeki çevresel faktörlere bağlıdır.

Tek yumurta ikizlerinin parmak izlerinin aynı olma ihtimali yok denebilecek derecede azdır. Bazı bilimsel kanıtların doğru çıkmadığı yönünde bilgiler dahi olsa bugüne kadar aynı parmak izini taşıyan ikizlere hiç rastlanmamıştır.

Washington eyaletine göre ikizlerin tüm özelliklerinin yanı sıra parmak izleri de aynıdır. Fakat çıplak gözle varılan bir kanının doğru olduğu söylenemez. Ulusal Adli Bilim teknoloji Merkezi’nin açıklamalarına göre bir kimsenin parmak izi ikiz olsa bile başka bir kimseyle kesinlikle aynı olamaz. Tüm parmakların izleri birbirinden farklıdır. Bir parmağın yapısı diğer parmağa benzese de kıvrımları ve ilmekleri değişiklik gösterir. Bu nedenle polisler bir kişinin tek bir parmak izine değil, 10 parmağın hepsinin izine bakarlar.

Bir kişinin parmak izleri rahimdeki ortam ve çevresel etkenlerle belirlenir. Washington eyaleti kayıtlarına göre parmak izleri fetal gelişimin 13 ve 19. haftaları arasında belirlenir. İkizlerin parmak izlerinin birbirine çok benzemesinin sebebi parmak izlerinin aynı DNA tarafından belirlenmesidir. Ama her ne kadar aynı DNA ile belirlense ve birbirlerine çok benzeseler de parmak izleri farklı olur. Rahimdeki çevresel faktörler ikizlerin parmak izlerinin aynı olmamasına neden olur. Parmak izlerindeki farklılıklara sebep olan bazı faktörler şu şekildir:

  • Genel kan akışı
  • Kan basıncı
  • Besine erişim yöntemi
  • Göbek bağı uzunluğu
  • Parmak büyüme oranı
  • Rahim içindeki duruş

Kısacası ikizlerin parmak izlerindeki ilmekler, düğümler ve kementler birbirlerine aşırı şekilde benzeyebilir. Ama daha yakından bakıldığında bazı eğilimlerin çok az bir şekilde birbirlerinden farklı olduğu gözlemlenebilir. Bu durum makineye girdiğinde parmak izlerinin birbirinden farklı olacağı anlamına gelir.

Yapılan araştırmalar dahilinde bu güne kadar yaşamış 120 milyar insanın parmak izlerinin birbirinden farklı olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmalar da ikizlerin parmak izlerinin birbiriyle aynı olma ihtimalini ortadan kaldırmaktadır.Bu yazıda açıklanan olaylar ve bilimsel açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda “İkizlerin parmak izi aynı mıdır?” sorusunun cevabı açıklanmış oluyor. Değil ikizler bu güne kadar yaşamış olan 120 milyar insanın parmak izinin birbiriyle aynı olmadığı bile düşünülmektedir. Bu bağlamda çevresel faktörler ve ana rahmindeki hareketler parmak izi oluşumunda büyük yer kaplar.

Önceki İçerikEn Tehlikeli Kimsallar
Sonraki İçerikModifikasyon ve Mutasyon Nedir
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz