Hapşırırken Ağzın Kapatılmamasının Zararları Nelerdir?

0
1017

Hapşırırken Ağzın Kapatılmamasının Zararları Nelerdir?
Çocukluğumuzdan beri duymuşuzdur, hapşırırken ağzını kapama diye bir uyarıyı. Acaba bu yıllardır süregelmiş bir şehir efsanesi mi? Yoksa gerçekten hapşırırken ağız kapamanın sağlığa zararları mevcut mu? Siz değerli okurlarımız için bu konuyu mercek altına aldık.
Hapşırma eylemi, bedenin soluk yollarında duran istenmeyen zararlıları atmaya yönelik gösterdiği bir eylemdir. Hapşırma sırasında ağzımızdan çok yüksek hızlarda su zerrecikleri fırlatılır. Amaç, istenmeyen bu materyali dışarı atabilmek için uygun itme gücünü oluşturmaktır. Böylesine kasılma ve gevşemeye dayalı bir eylemi engellemeye yönelik adımlar elbette vücut için bazı zararları doğurmaktadır.
Hapşırırken ağzın tutulması en başta solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. Bir düşünün bedeniniz kendisi için zararlı gördüğü bir maddeyi atmak için bir refleks veriyor siz de tam tersi bunu tutmak için bir refleks veriyorsunuz. Bir de eylem sırasında virüs gibi zararlılar atılmaktadır, siz ağzınızı kaparsanız bu zararlıların, üst solunum yolunuzda kalmaya devam etmesine katkı sağlamış olursunuz.
Mideniz de diyaframınıza bağlı olarak hapşırma eyleminden etkilenmektedir. Siz hapşırığınızı tutmaya çalışırsanız, diyafram kasılmanızın da önüne geçersiniz ve mide rahatsızlıklarına davetiye çıkarırsınız.
Akciğer hastalıkları da hapşırığın tutulması ile beraber gelişebilir. Akciğerde bulunan hava partikülleri, hapşırma eylemi ile beraber şiddetli bir kasılma ile dışarı atılır. Bu eylemin tutulması tam atılmaya hazırlanan bu partiküllerin, yerinde kalmasına sebebiyet verip, akciğer rahatsızlığına sebep olabilir. Konuyu kafanızda daha iyi şekillendirebilmeniz için şöyle bir benzetme yapalım, bir mancınıkta taş parçaları fırlatılmaya hazırlanıyor ve fırlatılıyor, ancak, taşlar mancınıktan çıkmadan karşı bir kuvvet ile bu taşlar mancınığa geri itiliyor. Bu taşların mancınığa vereceği zararı düşünebiliyor musunuz?
Görüldüğü gibi hapşırığın tutulması, üst solunum yolu rahatsızlıkları, mide rahatsızlıkları, akciğer rahatsızlıkları gibi pek çok soruna sebep olabilir. Bu yüzden, hapşırırken ağzın kapatılması yerine temiz bir mendil ile ağzınızın önünü kapamanızı öneririz. Ancak bunu da mendili çok sıkıp ağzınızı kapatacak düzeyde tutmamalısınız. Gevşek bırakın ki, bedeniniz hapşırma için gerekli kasılıp gevşemeyi rahatça yapabilsin. Bir de hapşırırken virüs veya bakterilerin atıldığını öngördüğünüze göre, sonrasında mutlaka ellerinizi bol sabunlu su ile yıkamanızı öneririz.

Önceki İçerikEmre Mor Kimdir?
Sonraki İçerikWorld Kart Akaryakıt Kampanyası 2016
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz