Gezegenler ve Özellikleri

0
1821
Gezegenler ve Özellikleri

Gezegenler ve Özellikleri

Güneş sisteminde sekiz gezegen ve gezegenlikten 2006 yılında çıkarılan Plüton ile beraber dokuz gezegen bulunmaktadır. Her gezegen, güneşe olan uzaklığına bağlı olarak farklı özelliklere bürünmüştür.

  • MERKÜR: Güneşe en yakın gezegendir. Güneşe yakınlığı tam 58 milyon km’dir. Aynı zamanda 4.878km çağı ile Plüton’dan sonra gelen en küçük ikinci gezegendir. Güneş etrafını 48Km/sn hızla tamamlar. Bu hız, 88 günde güneş çevresinde dönmesine katkı sağlar. Aynı zamanda Merkür güneş etrafında dönen en hızlı gezegendir. Merkür’de geçirilecek bir gün 180 dünya günü kadardır.
  • VENÜS: Dünyaya benzer özellikte olan Venüs, güneşe 108 milyon km uzaklıkta konumlanmıştır. Güneş etrafında tam 224 günde döner. Çapı ise 12.103Km’dir.
  • DÜNYA: Güneş sisteminde yaşamsal fonksiyonlara izin veren tek gezegen olma özelliğindedir. Güneşin 150 milyon Km uzaklığına konumlanmış bu gezegen, güneş etrafında 30Km/sn hızla döner.
  • MARS: Kızıl gezegen olarak da bilinen Mars, güneşten 228milyon Km uzaklığa konumlanmıştır. Mars’ın güneş etrafında dönme süresi tam 657 günü bulur. Çapı 6.787Km’dir. Bu oran da dünya çapının neredeyse yarısına tekabül eder. Çok soğuk bir gezegendir, gezegendeki ortalama sıcaklık değeri -40 derecelerdedir.
  • JÜPİTER: Güneş sisteminde bulunan en büyük gezegen Jüpiter’dir. Çapı 143.000Km’dir. Devasa bir büyüklüğe sahip olan gezegen, çok büyük bir kütleye buna paralel olarak da çok büyük bir çekim kuvvetine sahip olmasına neden olur. Tam 16 uydusu bulunmaktadır. Güneş etrafında dönmesi 11 dünya yılına eşittir. Kendi etrafında ise 9 saat 50 dakikada döner.
  • SATÜRN: Jüpiter’den sonra gelen ikinci büyük gezegendir. Güneş etrafında dönüşü yaklaşık 30 yıl sürer. Yoğunluğu o kadar düşüktür ki, kendisinin girebileceği bir su olsa, Satürn, bu suya batmayıp yüzer.
  • URANÜS: Çevresini saran 10 halka bulunmaktadır. Kütlesi dünyanın kütlesinin yaklaşık 15 katı kadardır. Güneş sistemindeki üçüncü büyük gezegendir ve güneş etrafında 84 yılda döner.
  • NEPTÜN: Güneşten 4,503,443,661Km kadar uzaklıkta yer alır. Yüzey sıcaklığı ortalama -201derecelerdedir.
  • PLÜTON: En küçük gezegendir. O kadar küçüktür ki, çapı Dünya’nın uydusu Ay’dan bile daha azdır. Cüce gezegen olarak da bilinir. Güneşten en uzaktaki gezegen konumundadır. Yüzey sıcaklığı ortalama -230 derecelerdedir.
Önceki İçerikAvea-Turkcell-Vodafone Telsiz Kullanım Ücreti
Sonraki İçerikTtnet Müşteri Numarası Sorgulama – Öğrenme
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz