Dünyanın En Ünlü Matematikçileri Kimlerdir?

0
465

Dünyanın En Ünlü Matematikçileri Kimlerdir?
Matematik demek aslında okullarda gördüğümüz onlarca formül ve günlük hayatımızdaki hesaplamalar mıdır? Ya da mühendislik alanındaki ileri matematik sadece bahsedilen basit bir hesaplama mıdır? Herkesin farklı bir görüşü vardır. Bazıları 4 işlem bana yeter der, bazıları ise kitapların içinden kaybolur. Dünyada ise matematik alanına oldukça çok emek vermiş ünlü kişiler vardır. Hayatlarını matematiğe ve devamında bilime, ilme adamış insanlardan bazılarını sizlerle paylaşacağız. Aslında çoğu da hep bildiğimiz isimler ya da ders kitaplarında farkına varmadığımız formül isimleriyle karşımıza çıkan kişiler. Gelin biraz giriş yapalım.

Thales
İsa’dan önce yaşamış olan 7 büyük bilginden bir tanesidir ve içlerinde en çok ünlenmiş olan kişidir. Bir matematik bilgini ve aynı zamanda bir filozoftur. Mısır matematik okulunun ilk öğrencisi olarak bilinmektedir. Geometri alanındaki buluşları Mısır piramitlerinin yüksekliği hakkında yapılan çalışmalara yardımcı olmuştur.

Pisagor
Matematik ve geometri alanlarında yaptığı çalışmalarda ispat kavramı, aksiyom ve postülat gibi çalışmalarıyla matematik ilminin akımını değiştirmeyi başarmıştır. Hele ki Pisagor’dan önce geometri alanında şekiller arasındaki bağlılıklar gösterilmeden elde edilen veriler göreneklere ya da tecrübelere dayalı olarak ifade edilirdi. Yani daha öncesinde kim ne demişse onun dediği kabul edilir ve sürüp giderdi. Ancak Pisagor’dan sonra matematikteki ispat kavramı bilinenleri ve düşünceleri değiştirmeye yetti.

Arşimet
Çemberler, küreler, daireler, karmaşık eğriler ve alanları, yüz ölçümleri, paraboller ve daha onlarcası Archimedes’in ilgi alanları arasındaydı. Geometri alanında tüm yaşamı boyunca uğraştığı için bu ilmin gelişmesinde de oldukça kayda değer bir yol aldırmayı başarmıştır. Pi sayısının hesabı da dahil olmak üzere en zor alanların bile hesabını yapmayı başarabilmiştir.

Öklid
”Bütün dik açılar birbirine eşittir” , ” iki noktadan yalnız bir doğru geçer ” , ” Merkezi ve üzerinden bir noktası verilen bir çember çizilebilir ” gibi sözlerin sahibi olan öklid adı bilinen bir çok matematikçi içerisinde ismi en çok geometri ve matematik ile özdeşleşen kişidir.

Harezmi
Horasanda doğan ve Bugün bilinen trigonometri ve cebirin kurucusudur.

Descartes
Oldukça asilzade olarak bilinen Descartes, matematikçi olduğu kadar aynı zamanda bir asker idi. O yıllar üzerinde çalıştığı analitik geometri ile yeni bir çığır açmıştır.
Bunun yanında daha sayamadığımız Molla Lütfi, Pascal, Newton ve Gelenbevi İsmail Efendi ile birlikte bilinen 10 tane matematikçi içerisinde yer alır

Önceki İçerikBedri Rahmi Eyüboğlu Kimdir, Hayatı ve Eserleri
Sonraki İçerikOksijenli ve oksijensiz solunum nedir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz