Domuz gribi vakaları artıyor

0
857

domuzgribitunctunctunc0.jpg

Mardin’de 2 öğrencide domuz gribi virüsüne rastlanması üzerine okullarda hafta sonuna kadar eğitim ve öğretime ara verildi

MARDİN’DE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Mardin’de 2 öğrencide domuz gribi virüsüne rastlanması üzerine okullarda hafta sonuna kadar eğitim ve öğretime ara verildi. Mardin Valisi Hasan Duruer, domuz gribi nedeniyle kent merkez ve bağlı ilçelerdeki tüm ilköğretim ve ortaöğretim okullarının hafta sonuna kadar tatil edildiğini söyledi.

Duruer, 2 öğrencide domuz gribine rastlanması üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu‘nun toplanarak okulların tatil edilmesini kararlaştırdığını belirtti.Merkez ve ilçelerdeki ilköğretim ve ortaöğretim okullarının yarından itibaren hafta sonuna kadar tatil edildiğini kaydeden Duruer, “Okullarda eğitim ve öğretime hafta sonuna kadar ara verildi. Eğitim ve öğretime pazartesi günü yeniden başlanacak” dedi.Vali Duruer, okullarda dezenfekte çalışmalarına sabah başlanacağını ve tüm okulların dezenfekte edileceğini söyledi.

KAYSERİ´DE BİR ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNDE DOMUZ GRİBİ

Erciyes Üniversitesi’nde okuyan bir öğrencide domuz gribi virüsüne rastlandı. Öğrenci ile temas eden iki kişi de şüphe üzerine tedavi altına alındı.Erciyes Üniversitesi Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Güven,  yardımcısı Prof. Dr.  Kudret Doğru ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emine Alp, ortak toplantı düzenleyerek, domuz gribi hakkında bilgi verdi. Başhekim  Prof. Dr. Muhammed Güven, üniversitelerinde okuyan 20 yaşlarında isminin baş harfi E olan bir öğrencide domuz gribi virüsüne rastlandığını söyledi. Öğrencinin turistlerle teması sonucu virüsü kaptığını belirlediklerini ifade eden Prof. Dr. Muhammed Güven, “Öğrencimiz, 21 Ekim’de hastanemize başvurdu. Yapılan tetkiklerde yüksek ateş belirledik.

Kan örneklerinde yapılan inceleme, H1N1 virüsü saptandı. Hastane olarak, öğrencinin tedavisi başladık. Tedavisi şimdi evde devam ediyor. Öğrenci ile temasta bulunan 30 kişi hastanemize başvurdu. Bunlardan 2’sinde domuz gribi olabileceği  düşüncesiyle tedavisine başlandı. Onlar da evlerinde dinleniyor.  Virisün bulaşma süresi 3 veya 4 gündür. Bu nedenle domuz gribi olan öğrencinin artık diğer öğrencilere bu virüsü bulaştırması zor.” dedi. Hastanelerinde domuz gribi için gerekli tıbbi malzemelerin bulunduğunu ve bu konuda önceden hazırlık yaptıklarını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emine Alp da, vatandaşların özellikle el hijyenine dikkat etmesini istedi.

AĞRI’DA 5 KİŞİDE DOMUZ GRİBİ

Ağrı Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Ağrı’da domuz gribi şüphesiyle test edilmek üzere gönderilen numune sayısının 11 olduğu ve bu numunelerden 5′inde sonucun pozitif çıktığının anlaşıldığı belirtildi.

Hastalardan 2’sinin tedaviye cevap vererek tamamen iyleştiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
“Geri kalan 3 hastanın da hastanede tedavisine devam edilmektedir. Hastalara konu hakkında bilgilendirme yapılarak almaları gereken önlemler anlatılmış, gerekli izolasyon tedbirleri alınarak tedavilerine başlanmıştır. Hastaların daha önce ilişki içinde olduğu tespit edilen kişiler de sağlık taramasından geçirilmiştir.”

İl Pandemi Değerlendirme Kurulu’nun alınacak önlemler konusunda toplandığı bildirilerek, kurulun şu karaları aldığı ifade edildi:“İl Pandemi Planı’nda değişiklik yapılması, pandemi düzeyinde gerekli önlemlerin alınması, Öğrencileri bilgilendirmek amacıyla intaniye uzmanları tarafından öğretmenlere eğitim verilmesi, atık bertarafının süreklilik ve devamlılığının sağlanarak koşullara uygun bertaraf edilmesi için gerekli hazırlığın yapılması, okulların dezenfekte edilmesi ve öğrencilere yönelik sıvı sabun kullanımının teşvik edilmesi.”

SAKARYA’DA 2 KİŞİDE DAHA DOMUZ GRİBİ

Sakarya’da geçtiğimiz hafta sonu domuz gribi virüsü tespit edilen 12 yaşındaki İlköğretim Okulu öğrencisinin tedavisi sürerken hastalık belirtileri ile hastaneye başvurarak kan örnekleri alınan iki kişi de daha domuz gribi virüsüne rastlanıldı.

Hendek İlçesi’nde oturan 43 yaşlarındaki bir kişi ile yeni yerleşim bölgesi Karaman Mahallesi’nde oturan 5 yaşındaki bir çocuktan daha önce alınan kan örneklerinde domuz gribi virisü tesbit edildi. Sakarya Sağlık Müdürü Hasan Bektaş geçen hafta 4 kişiden kan örnegi alınarak tahlil için Çapa Tıp Fakültesi’ne gönderildiğini belirterek, “Üzülerek söylemek istiyorum ki, bu kişilerden 2’sinin kan örnekleri pozitif geldi. Yani virüse rastlanıldı” dedi.
Sağlık Müdürü Bektaş Domuz gribi virüsü tespit edilen iki hastanın da bir süre önce yurt dışından gelen kişiler olduğunu söyleyerek, “Hendek İlçesi’ndeki birinci vakadaki 43 yaşlarındaki kişi yurtdışından bir süre önce gelen hasta. Yeni yerleşim Bölgesi Karaman Mahallesi’ndeki vakadaki 5 yaşındaki çocukta aynı şekilde ailesiyle birlikte yurt dışından ilimize gelmiş. Hastalık tespit edildikten sonra gerekli tedavileri başlandı” dedi. Sağlık Müdürü Bektaş virüs tespit edilen kişilerin ailelerinden de tahliller alındığını belirterek “Tedavileri kontrolümuz altında sürüyor” dedi.

Erdoğan:”Kimse aşı olmaya mecbur değil”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, domuz gribi aşısıyla ilgili olarak, ”Kimse aşı olmaya mecbur değildir” dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, domuz gribi aşısıyla ilgili olarak, ”Kimse aşı olmaya mecbur değildir, ama bilimsel olarak, medyanın da gündeminde zaten, buradan takip ederek arzu eden bu aşıyı yaptırmalıdır, arzu etmeyen yaptırmamalıdır” dedi

Pakistan’dan İran’a giderken uçakta gazetecilerin soruların yanıtlayan Erdoğan, domuz gribiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, şunları kaydetti:

”Halkımızın bence bu konuda teenni ile süreci takip etmesinde fayda görüyorum. Burada özellikle isteğe bağlı istisnasının kaydının önemli olduğuna inanıyorum. Yani anneler ve babaların burada kendi kararlarını titizlikle almaları lazım. Yani ona göre bu kararı vermeleri lazım. Tabii sağlık Bakanlığı teknik olarak bilimsel araştırmaları, çalışmaları ve olması gerekenleri açıkladı, açıklıyor, ama ne diyorlar ‘isteğe bağlı olarak’ yani kimseyi buna mecbur etme hakları yok. Ben de aynı şeyi söylüyorum; kimse aşı olmaya mecbur değildir, ama bilimsel olarak, medyanın da gündeminde zaten, buradan takip ederek arzu eden bu aşıyı yaptırmalıdır, arzu etmeyen yaptırmamalıdır.”

Başbakan Erdoğan, Kudüs’te Haremüşşerif’te meydana gelen olaylarla ilgili bir soru üzerine ”Konuyu yakından takip ediyoruz” dedi.Erdoğan, ”Halid Meşal’den size bir mesaj geldiği doğru mu?” sorusu üzerine de ”Meşal’in böyle bir açıklaması oldu, ama Ankara’ya böyle bir mesaj gelip gelmediğini bilmiyorum. Sadece açıklamasını arkadaşlarım bana iletti. Yardım konusunda bana gelmiş böyle yazılı bir şey yok” diye konuştu.

”Olursa tavrınız ne olur?” denilmesi üzerine Erdoğan, ”Halid Meşal’den bir mesaj gelmesine gerek yok. O bizim her zamanki görevimiz zaten. Onlar orada ne kadar sorumluysa ben de burada en az onlar kadar sorumluyum. Ve bunu sadece Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak değil, bir Müslüman olarak böyle düşünüyorum” dedi.Erdoğan, Pakistan’daki temasları sırasında yetkililerin İran ile ilgili bir talebi olup olmadığına ilişkin soruya, ”Hayır. Onların isteği bölgesel anlamda. Bölgedeki terörle ilgili müşterek adım atabilecekleri noktasında talepleri var. Bu konuda İran’a da bu mesajı iletme konusu gündeme geldi. Teröre karşı ortak mücadele…” karşılığını verdi.

”Pakistan’dan gönül rahatlığı içerisinde mi dönüyorsunuz bölgesel istikrar açısından?” sorusuna ”Şimdi tabii Pakistan yönetiminin Türkiye’ye olan bağlılığı, sadakati bu noktada gönül huzuru içindeyim, ama şu an içinde bulundukları sıkıntılar içinden baktığımızda tabii üzüntülüyüm. Özellikle son bir hafta içerisindeki gelişmeler, tabii çok aşırı derecede bir güvenlik tedbiri içerisindeler” yanıtını verdi.Erdoğan, ”Pakistan demokrasisi konusunda endişelerin olduğu” yönündeki yorumların aktarılması üzerine, ”Ben Parlamentoyu öyle görmüyorum. Parlamento demokrat bir parlamento gibi geldi bana” dedi.

Basın mensuplarının ”oy birliğiyle karar veriyorlar” hatırlatması üzerine ”Oy birliğiyle karar verilmez diye bir şey yok ki Parlamento Başkanı şu iddiayı söyledi; (benim bayan olmama bağlı bu iş) dedi” karşılığını verdi.Gazetecilerin ”Mesaj veriyor yani” demeleri üzerine Erdoğan, ”Mesaj veriyor” diye konuştu.

Önceki İçerik24 Kasım Öğretmenler Günü Şiirleri
Sonraki İçerikDomuz gribinden koruyan besinler nelerdir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz