Diğer Gezegenlerde Yaşam Olasılığı

0
77

Diğer Gezegenlerde Yaşam Olasılığı
Dünya dışındaki diğer gezegenlerin araştırmaları yıllardır sürüyor. Bu araştırmaların yanı sıra dünyaya benzer yaşam özelliklerini barındıran gezegenler de araştırılıyor. Fakat bir gezegenin yaşanabilir olması için güneş sistemi ve dünyadaki diğer özelliklerin uyumlu olabilmesi gerekiyor. Bir gezegende yaşam olabilmesi için bu gezegende suyun da var olması gerekiyor. Galakside bu özelliklere benzer gezegenler keşfedilmiş olsa da maddenin sadece katı ve gaz halleri bulunabiliyor.  Yaşam standartlarına tamamen uygun bir gezegen ise henüz keşfedilmemiştir. Böyle bir gezegenin şartlar dahilinde keşfedilme olasılığı da oldukça düşüktür.

Dünyada da olduğu gibi bir gezegenin yaşama elverişli olabilmesi için sıvı suyun bulunması gerekmektedir. Bugüne kadar keşfedilmiş gezegenler yıldızına ya çok yakın olduğu için sıcaktır ya da çok uzak olduğu için soğuktur. Bu nedenle suyun sadece katı ve gaz halleri bulunabilmektedir. Suyun sıvı hali bulunamadığı için yaşam sürdürmek mümkün değil denebilir.

Yıldızın büyüklüğüne, ışıma miktarına ve gezegene uzaklığına bakarak yaşama elverişli gezegenler tespit edilir. Fakat bu olanaklar bir gezegenin yaşanması için yeterli değildir. Bu özellikler yaşam için uygun olsaydı Venüs’te yaşanabilirdi. Çünkü Venüs tüm bu olanakları sağlamaktadır fakat, yeryüzündeki gazlar nedeniyle sıcaklık 1000 dereceye kadar çıkmaktadır.

Bu bilgiler dahilinde yaşama elverişli gezegen keşfetme ihtimalini artırmak için algoritmanın tamamen çözülmesi gerekmektedir.

Yaşama elverişli gezegenler, sıvı suyun bulunabildiği gezegenler olarak da tanımlanır. Bu nedenle sıvı suyun bulunabileceği gezegenleri göz önünde bulundurmak gerekir. Fakat başka sıvıların da yaşama uygun olabileceğini öne süren görüşler de vardır. Genel olarak suyun daha önemli olduğu varsayılarak su bulunabilen gezegenler incelenmektedir.

Venüs’teki döteryum/hidrojen oranının yüksek olması, bir zamanlar Venüs’te suyun olabileceği gerçeğini ön plana çıkarmıştır. Fakat araştırmalar sonucu atmosferde oluşan hidrojenlerin atmosferden uzaklaşıp Venüs’te kalmasıyla açıklanmıştır.

Venüs gibi Mars’ın da bir zamanlar sıvı suya sahip olabileceği düşünülüyor. Fakat Mars o kadar soğuktur ki suyun sıvı halde bulunabileceği hiçbir noktası yoktur.

Güneş sistemi gezegenlerine göre ötegezegenlerde sıvı suyun olup olmadığını anlamak oldukça zor. Bu nedenle ötegezegenler araştırılırken sıvı suya değil de atmosferde su buharı olup olmadığına bakılıyor. Fakat gezegenin su buharını atmosferinde tutabilmesi için yeterli kütleye sahip olması gerekmektedir.

Günümüzdeki yöntemler ötegezegenlerin gözlenmesi için yeterli değildir. Fakat Dünya büyüklüğündeki gezegenlerin göz önünde bulundurulması bu işlemi biraz daha kolaylaştırıyor.

Su, 0 ile 100 derece arasındaki sıcaklıkta sıvı halde bulunabiliyor. Fakat atmosferdeki basınca göre bu sayılar değişiklik gösterebilir. Bu nedenle atmosferin basıncı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir gezegenin atmosfer sıcaklığı sera gazlarının varlığı ya da yoğluğuyla da belirlenebilir. Bir atmosferdeki sera gazı miktarını belirleyen birkaç etken bulunmaktadır. Bunlardan biri de atmosferdeki düşük kütleli gazların uzay7a kaçmasıdır. Bunun yanı sıra tektonik ve volkanik hareketler de sera gazı miktarını belirleyebilir. Fakat diğer gezegenlerde Dünyadaki gibi volkanik hareketlerin olup olmayacağı henüz belirlenememiştir.

Yaşama elverişli bölgenin, tüm yıldız sistemleri için aynı şekilde olması gerektiği söylenemez. Bölgenin yaşanabilir olması güneş sitemine uzaklığı, yakınlığı ile ölçülebilir. Fakat kimyasallar da göz önünde bulundurulmalıdır. Venüs yaşama elverişli olarak gözükmesine rağmen atmosferindeki sera gazları nedeniyle yaşanması imkansızdır. Günümüzde ise keşfedilen diğer ötegezegenlerin yaşam için olanak sağlayıp sağlamadığı, şu anki teknoloji ile tam anlamıyla anlaşılamamaktadır.

Ötegezegenlerin keşiflerini kolaylaştırmak için yeni icatlar yapılmaya devam ediyor. Günümüzde üretilen yeni teleskopların galaksideki ötegezegenlerin keşfini kolaylaştırılacağı düşünülüyor. Yakın zamanda tüm gezegenlerin gözlemlenebileceği düşüncesi yaşanabilir gezegenlerin keşfedilmesi olasılığını yükseltiyor.

Önceki İçerikElektronik Cihazlara Yönelik Tedbirler
Sonraki İçerikAraç Sigorta Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz