Daha Ucuza Bilgisayar Satın Alma Rehberi

0
2043

Bu dönemde bilgisayar satın almanın ciddi bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz. Hangi bilgisayar türünün ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacağını bilmek bilgisayar alışverişinin önemli bir ilk adımıdır. Aşağıda bir sonraki bilgisayar alışverişinizde size rehber olabilecek bazı tavsiyeler bulabilirsiniz.

Sadece İhtiyacınız Olan Şeyi Satın Alın

Bilgisayar satın alırken programlama ihtiyaçlarını anlamak oldukça fazla tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Çünkü gereksiz donanım ve yazılımlar satın almak doğal olarak maliyeti arttırır. Bu yüzden evvela bilgisayarınızın ne kadar güçlü olmasına ihtiyaç duyduğunuzu düşünün. Ortalama boyuttaki bir bilgisayar günlük işlerinizi halletmek ve internette sörf yapmak için yeterli olabilir. Bilgisayarı aynı zamanda oyun oynamak için kullanmak istiyorsanız doğru bir ekran kartınız olduğundan emin olun.

Bilgisayarı ne için kullanacağınızı bilmek gerekli işlem gücünü ve Rastgele Erişimli Belleği (RAM) belirlemekte en önemli faktördür. Aynı zamanda, bir PC’nin çekirdek sayısı aynı anda kaç işi yapabileceğinizi belirler. Haliyle çekirdek sayısı ne kadar fazla olursa, aynı anda o kadar çok iş yapılabilir.

İndirim Kuponları ve Hediye Çekleri Kullanın

İnternetten bilgisayar satın alırken mağaza tarafından sunulan herhangi bir indirim kuponu veya hediye çeki olup olmadığını araştırın. İndirim kuponları satın alma işlemi esnasında sepet tutarını belli oranlarda aşağıya çeker(örnek: hepsiburada indirim kodu). Hediye çekleri ise, mağazadan yapacağınız bir sonraki alışverişinizde indirim imkanı sağlayan ileriye dönük bir fırsat seçeneği sunar. Bu gibi fırsatları oldukça geniş bir kupon arşivi olan “İndirim Kodlarım”da takip edebilirsiniz. Öte yandan satın alma işlemini tamamlamadan önce “Bilio”, “akakçe” gibi fiyat karşılaştırma sitelerine göz atarak almaya karar verdiğiniz ürün için en uygun teklifi sunan mağazayı belirleyebilir ve bulduğunuz hediye çeki veya kuponları bu fırsatla birleştirerek çok daha kazançlı bir alışveriş yapabilirsiniz.

Açık Kutulu veya Yenilenmiş Bir Bilgisayar Satın Alın

Açık kutulu bir bilgisayar, teşhir modeli olarak kullanılmak üzere kullanılmıştır. Mağazalar bu türdeki ürünleri dikkat çekici indirimler ile satarlar. Öyle ki bu indirim oranı, bazen perakende fiyatının %10’u ila %40’i arasında değişebilmektedir.

Yenilenmiş bilgisayar ise, bir müşteri tarafından iade edilmiş veya kalite kontrollerinden geçememiş ve yeniden kurulmuş eski bir üründür. Yenilenmiş bilgisayarlar da önemli indirimler ile satılır. Bu indirim oranı perakende fiyatının %5’i ila %25’i arasında olabilir ve birçoğu üreticinin tam garantisi altındadır.

Eski Model Bir Bilgisayar Satın Alın

Önceki yıllardan kalma eski modelli bilgisayarları da muhakkak dikkate alın. Pek çok mağaza bu eski modelleri yeni modellere yer açabilmek için olabildiğince hızlı bir şekilde raflarından veya stoklarından tasfiye etmek ister. Bu nedenle onları indirimli fiyattan satışa sunarlar. Genellikle, geçen yılın modeliyle en yeni model arasındaki tek fark, yeni modelin eski model üzerinde yükseltmelere sahip olmasıdır. Bu nedenle, eski bir bilgisayar alırsanız, fazla yüksek bir performans seviyesi kaçırmadan düşük bir fiyat elde edersiniz.

Bilgisayarınızı Güçlendirin

Bilgisayar satın alırken tasarruf etmenin bir başka seçeneği de halihazırda kullanmakta olduğunuz bilgisayarın işlevselliğini üst seviyeye çıkarmaktır. Pek çok PC’de RAM’ı ve hard diski yükseltmek mümkündür. Bir bilgisayarın hafıza özelliklerini genişletmek için harici hard diskler de satın alınabilir. Son olarak, en güncel performans özelliklerine sahip olmak için ses ve grafik kartları da üst seviyeye çıkartılabilir.

Bilgisayarda En Sık Yükseltilen Kısımlar

Aşağıda eski bir bilgisayarın ömrünü uzatmak üzere üst seviyeye çıkarılabilecek kısımları görebilirsiniz.

CPU (İşlemci )Aynı zamanda işlemci olarak bilinen CPU kalbidir ve fonksiyonlarını yerine getirme hızını belirler. Bazı durumlarda, bir işlemci performansını geliştirmek üzere hız aşırtabilir.
RAM(Hafıza)Rastgele Erişim Belleği, veya RAM, bir bilgisayarın bilgisayarınız üzerindeki hafızaya erişmek üzere kullandığı şeydir. RAM ne kadar büyük olursa, bilgisayarınızın bir dosya veya belge açtığınızda verileri getirme hızı o kadar yüksek olur.
Hard DiskBir kullanıcının içine koyduğu tüm bilgileri ve programları sakladığı bilgisayar hafızasıdır. Bugünün bilgisayarlarında, hafıza miktarı geçmişten daha iyidir, en yeni model bilgisayarlarda hafızalar terabayt aralığındadır.
Ses KartıSes kartları bir bilgisayarda ses işlevlerini kontrol eder, ses kartlarının kalitesi ne kadar yüksek olursa, ses çıktısı o kadar iyi olur.  Bir PC ile gelen ses kartını üst seviyeye çıkarmak mümkündür, bunun için ayrı bir ses kartı olması ve ana kart içine entegre edilmemiş olması gerekir. USB bağlantısı içine takılan ses kartları da vardır.
Grafik KartıSes kartı gibi, grafik kartları da standart entegre grafiklerden daha yüksek bir grafik performansı sunarlar. Bunlar aynı zamanda bilgisayarı ısındırır ve bir soğutma sisteminin kurulmasını gerektirir. Bazıları kendi fanları ile birlikte gelir.

 

Soğutma SistemiSoğutma sisteminin en yaygın türü tek bir fan veya çoklu fanlar yoluyla işlev gösterir. Alternatif soğutma sistemleri de mevcuttur ve çoğu sıvıların, ısı emicilerin veya diğer yöntemlerin kullanılması yoluyla işlev gösterir.

 

MonitörBir monitör bilgisayarın genel görünümü üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir, yüksek kaliteli LCD modeller HD grafik performansında en iyisini sunarlar.
HoparlörlerHoparlörler ses kartı ile birlikte çalışarak, kullanıcıya en iyi sesi sunarlar.  Dolby 5.1 ve 7.1 çok hoparlörlü ses, PC’ler ile kullanılabilir ses sistemlerinin sadece iki örneğidir.
Diğer AksesuarlarYazıcılar, tarayıcılar ve not defterleri gibi diğer aksesuarlar da işlevini geliştirmek üzere bir PC’ye bağlanabilir.

Yukarıdaki terimleri kullanarak, mevcut bilgisayarınızdaki hangi alanları geliştirmek istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Gereksiz Yazılımlar Satın Almaktan Kaçının

Bilgisayar alışverişinizde sadece gerekli yazılımları satın alarak da tasarruf edebilirsiniz. Mesela, PC’nizi grafik tasarım için kullanmayacaksanız, grafik tasarım programı satın almanızın bir manası olmayacaktır. Aynı felsefe oyun oynamak için de geçerlidir; eğer en yeni PC oyunlarını takip eden bir oyun kurdu değilseniz, piyasadaki en iyi grafik kartına da ihtiyacınız olmayacaktır. Özetle, kullanacağınızı bildiğiniz yazılımları satın almaya özen gösterin.

Alışveriş Yaparken Güvenliği Ön Planda Tutun

Satın almak için son kararınızı vermeden önce donanım listelerini detaylı bir şekilde okuyun. Satıcının paranızı iade etme garantisi sunup sunmadığına, kargo bedellerinin dahil olup olmadığına ve ürün için garanti verip vermediğine kesinlikle göz atın. Vakit ayırıp mağaza ve ürün hakkında sözlüklerde veya forumlarda yapılmış yorumları okuyup değerlendirin.

Önceki İçerikBluetooth 4.2 Neler Sunuyor?
Sonraki İçerikHafıza Kartı Çeşitleri
En güzel kayboluş tarihi bir kentin sokaklarında olur, en güzel unutuş sevdiğiniz bir romanın sayfalarında olur, ama her ikisi de geçicidir. Webmaster, seo uzmanı, sosyal medya uzmanı, amatör fotoğrafçı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz