Bunaltıcı Sıcaklar

0
1224

Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının insanın ruh ve beden sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
özellikle tatilde bulunan vatandaşlarımız saat 11-15 arasında dikkatli davranmaları hatta bu saatler arasında denize girmemelerini öneriyorum.
Hava, çevre ve iklim değişiklikleri insanın hormon ve sıvı dengesini bozarak sinir sistemini etkiliyor. Aşırı sıcaklar da, insanın ruhsal yapısını bozabiliyor, nem miktarı arttıkça fiziki aktivite, duygu durumu ve uyku sisteminde sapmalar meydana geliyor. Bıkkınlık, isteksizlik, halsizlik ve sinirlilik hali ile çalışma verimi düşüyor .Aşırı sıcaklar tüm yaş gruplarını olumsuz etkilediği gibi ortaya çıkabilecek sonuçlar her yaş ve hastalık grubunda farklı olarak hissedilir

Özellikle, kalp damar hastalığı, hipertansiyonu bulunanlar ile karaciğer, böbrek yetmezliği ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar,depresyon ve benzeri pisisik bozuklukları olanlar,astım ,koah ,ve akciger problemleri olanlar ve bağışıklık sistemi yetersizligi (immun yetmezlik) olan kişiler sıcaklardan en olumsuz etkilenen grubtur.. Kalp-damar hastaları ile hipertansiyonu bulunanlarda, aşırı sıcağa bağlı tansiyon yükselmeleri meydana gelebilir.yine bu tip hastalarda beyin kanaması,bayılma,suur bulanması gibi durumlar soz konusu olabilir.Yine Koah ve benzeri solunum problemi bulunan kişilerde solunumsal problemlerin artabilir,diabetli kişilerde damarlar zarar gordugunden benzeri şikayetlerle karşılaşabilirler.özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında guneş ışınları daha dik ve etkili geleceginden bu saatlerde dışarı çıkmamalarında fayda vardır.

ultraviyole ışınları malign melanom,bazal hucreli karsinom denen habis tümör oluşumuyla yakından ilgilidirler ve biliyorsunuz ki ultraviole ışınları güneş ışınlarında mevcuttur.tarlalarda veya güneş altında uzun sure kalan insanlar bu risk altında kalarak birnevi hayatlarını riske etmektedirler.bu durumda bulunan kişler sık sık mola vererek ışınlardan uzun sure maruz kalmalarını önlemelidirler.

aşırı sıcaklarda dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli konuda besin zehirlenmeleridir.bu hususa özellikle vatandaşlarımız dikkat etmelidirler.özellikle bu mevsimde yiyecekler hızla bozularak ,toksin ve bakteri oluşumuna neden olmaktadırlar.açık yerlerde satılan ve özen gosterilmeyen yiyecek satış noktalarından alışveriş yapılmamasını tavsiye ediyorum.günluk su tüketimini arttırmakta fayda var gunde 2-3 lt sıvı almamız sağlığımız açısından olumlu etki yaratacaktır.giydiğimiz giysileri açık renkli ve pamuklu olmasına özen gostermeliyiz.yemeklerimiz hafif ve yağsız olmalıdır,özellikle ayran veya doğal meyve sularının tüketimini arttırmalıyız.

sağlıklı ve mutlu yaşam sürmeniz dileğiyle..

Dr. Mustafa Mete

Önceki İçerikİnternetteki her adımınız kayıt altında!
Sonraki İçerikFacebookta yapmamanız gereken 7 şey
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz