Bulutlar Nasıl Oluşurlar?

0
5782

Bulutlar Nasıl Oluşurlar?

Hepimizin hemen hemen her gün gördüğü doğa olaylarından biri yağmuru oluşturan bulutlar ne şekilde ve nasıl olur?
Bulutlar ufak su taneciklerinin yer yüzünden buharlaşarak gökyüzüne ulaşmasıdır. Dünya yer küresinin sıcak olmasından dolayı buharlaşarak yükselen su damlacıkları gökyüzünden belli bir yüksekliğe erişince soğuk tabakada yavaşlar ve kendisi gibi pek çok hatta milyonlarca su damlacığı ile birleşerek bulutları oluşturur. Havada gördüğünüz bu bulutların su buharlarındaki oluşumu ise çeşitli nedenlere göre farklılık gösterebilir. Bu nedenlerden bazıları, sıcaklık, basınç, hava akımları ve havadaki toz miktarı gibi etkenlerle değişkenlik gösterebilir. Tabi bu sayılanlar bilinen bazı özelliklerden bazılarıdır ki atmosfer gibi büyük bir alanda tüm etkenlerin bir arada bulunma durumu da oldukça az rastlanır bir durumdur.

Yeryüzünden buharlaşan su damlacıklarından bahsettik. Bu damlalar neye göre belli bir süre yükseldikten sonra havada durabilir? Gök yüzüne doğru çıktıkça basınç gittikçe azalmaktadır. Su damlacıkları da basıncın azaldığı noktada yükselmeyi yavaşlatır. Çünkü buralarda hava yavaş yavaş soğumaya başlar ve yoğunluk artmaya başlar buharlaşan damlalar da yeniden su damlacıkları halini alır. Yalnız bahsettiğimiz damlalar o kadar küçüktür ki bir kaç mikrometre ile ifade edilebilir ki bir insanın bir saç teli 100 mikrometredir. Yani o kadar küçük sayılarla ifade edilmektedir.

Bulutlar oluşumu bu bahsettiğimiz su damlacıklarının milyonlarcası ile mümkündür. Peki ya bu kadar milyonlarla ifade ettiğimiz su damlacıkları havada nasıl asılı kalabiliyor. Bunun basit bir açıklaması gerçekten çok küçük olmalarıyla ilgilidir. Bu bağlamda düşünecek olursak her 1 km çapındaki bulutu düşünelim, bu bulutta 1.000 ton su varsa bu hacimdeki hava 1.000.000 tondur. Büyük bir rakam. Ve bu rakamın her gün üzerimizde dolaştığını düşünün.

Bulutun bu kadar su taneciği ile oluşması halinde dahi ışığı nasıl iletebilir? Şöyle düşünün bir güneş perdesi ile normal perde düşünün. Güneş perdesi sık dokunduğu için aralardaki gözenekler az olacaktır. Öteki perde de ise sık dokunmadığı için gözenekler fazla olacaktır. Bu mantıkla hareket edecek olursak bulutlar da aynı mantığı içerir. Eğer ki bulutu oluşturan tanecikler küçük ise beyazdır ve ışığı geçirir. Eğer ki büyükse siyaha yakın yani yağmur bulutlarıdır ve ışığı iletmez.

Peki bulutlar, özellikle uçakla seyahat ederken altları düz ama üstleri kıvrımlıdır, neden?
Bunun nedeni ise, havadaki sıcaklık dağılımı yatay olarak aynı değerlerde gezinir. Havanın ise bu yatay düzlemde sıcaklığın orantılı olmasından dolayı bulutların içine alabileceği su hemen hemen aynıdır. Bu nedenden ötürü alt taraflar neredeyse düz bir yapıdadır. Ancak bu durumda bulutun üst tarafı halen bu etkileşimi gerçekleştirdiğinden dolayı alt tabakaya göre daha da kıvrımlı ve düzensiz bir yapı oluşturduğuna şahit olabilirsiniz.

Önceki İçerikTürk Telekom Ek İnternet Paketi Nasıl Alınır
Sonraki İçerikGök Gürültüsü Neden Olur?
En güzel kayboluş tarihi bir kentin sokaklarında olur, en güzel unutuş sevdiğiniz bir romanın sayfalarında olur, ama her ikisi de geçicidir. Webmaster, seo uzmanı, sosyal medya uzmanı, amatör fotoğrafçı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz