BECERİ’10 Projesi Manisa’da tanıtıldı

0
904

Projenin tanıtımı Manisa TSO’da yapıldı
BECERİ’10 projesinin tanıtımı Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda yapılan toplantı ile gerçekleşti. Toplantıya Vali Celalettin Güvenç, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, İş Kur Müdürü Yüksel Uçar, Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy, TOBB Reel Sektör Daire Başkanı Dr.Yüksel Vardar, TEPAV Analisti Sarp Kalkan, daire müdürleri, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, İşletme sahibi firmalar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldılar.
BECERİ’10 projesi kapsamında yapılan çalışmalar, TEPAV Analisti Sarp Kalkan tarafından yapılan sunumla katılımcılara anlatıldı. Beceri’10 projesi tüm bölgeler arasından seçilen 19 pilot ilde başlatıldığını söyleyen Sarp Kalkan ‘Beceri’10 projesi firmaların mesleki eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi için yapılan analiz çalışmaları ile hız kazanmıştır. 19 pilot ilden biri olan Manisa’da sanayi sektöründe 68 firma ile görüşülmüş, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan anket uygulaması ile firmalarda ihtiyaç duyulan mesleki beceriler ortaya çıkarılmıştır. Anket sonuçları TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) proje ekibi tarafından analiz edilerek Manisa ilinin mesleki eğitim ihtiyaçları belirlenmiştir’ diye konuştu.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda kamu-özel sektör temsilcileri, STK’lar, sanayi ve hizmet sektörlerinden işverenlere eğitim ihtiyaç analizinin sonuçları açıklandı ve ülkemizdeki işsizlik ve beceri uyumsuzluğu sorunları hakkında katılımcıların görüşleri alındı.

BECERİ’10 projesi hem işsizlere hem de firmalara avantajlar getiriyor
Projenin detayları hakkında da bilgi veren Sarp Kalkan, ‘Önümüzdeki aylarda açılması planlanan meslek edindirme kursları ile, işsizlerin bu kurslarda 3 ay teorik ve pratik eğitim alması sağlanacak. Kursiyerler bu 3 aylık teorik ve pratik eğitim süresince günlük 15 TL alacaklar. 3 aylık teorik ve pratik eğitimin ardından, kursları tamamlayan kişilerin sanayi kuruluşlarında 3 ay staj yapmaları sağlanacak, başarılı olan stajyerlerin tamamına yakınının Ticaret ve Sanayi Odalarına üye olan firmalarda istihdam edilmeleri sağlanacak.
BECERİ’10 projesi kapsamında stajyer çalıştıran firmalara da önemli avantajlar sağlanmakta. Meslek kurslarını tamamlamış olan kişileri stajyer olarak çalıştıran firmalar herhangi bir maaş ödemeyecek, stajyerlerin günlük 15 TL olarak belirlenen ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak. Ayrıca, stajını başarılı bir şekilde bitiren kursiyerleri istihdam eden firmalara sigorta prim teşviki sağlanmaktadır. Buna göre, başarılı stajyerleri istihdam eden firmalar 4,5 yıla varan bir süre boyunca bu kişilerin Sigorta Primi İşveren Payı ödemelerinden muaf tutulacak, bu ödemeler yine İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak.

Manisa ekonomisinde sanayinin payı artıyor
2005 ve 2009 yıllarına ait istihdam verilerine göre, Manisa ve çevre illerde tarım sektörünün ekonomideki payının %44,2’den %39,3’e düştüğü; ancak bölgenin önde gelen sektörü olma konumunu koruduğu dikkat çekmekte. Ticaret ve turizm sektörünün payı 16,4’ten 13,6’ya düşerken; imalat sanayinin payı 13,7‘den 15,6‘ya yükselmiş olup, mevcut veriler Manisa ve çevre illerin ekonomisinde sanayinin payının arttığını göstermekte.

Manisa ekonomisini küresel krizden olumsuz etkilendi
Manisa’da, 2008 yılının Haziran ayında 141.437 olan istihdam sayısı kriz döneminde azalırken, 2010 yılı Haziran ayında ise kriz öncesi dönemi aşarak 153.583’e ulaştı. Kriz sürecinde daralan istihdam hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Ancak, krizle birlikte düşen ihracat miktarı henüz kriz öncesi seviyesine ulaşamamıştır. Üretim ve ihracattaki toparlanmanın istihdamda yaşanan toparlanmadan daha yavaş gerçekleşeceği öngörülmekte.

Manisa’da BECERİ’10 Projesine verilen destek yüksektir
Türkiye genelinde BECERİ’10 projesini duyan ve içeriğini bilenlerin oranı %26,3 iken, Manisa’da bu oran Türkiye geneline ait oranın iki katını da aşarak % 58,8 seviyesine ulaşmıştır. Proje kapsamındaki staj programından ve teşviklerden haberdar olanların Manisa’daki oranı Türkiye genelindeki %20 oranını nerdeyse üçe katlayarak %54,4 seviyesine ulaşmıştır. Projeye dair bilinirlik ve farkındalığın yüksek olması stajyer talebi oranlarının da yüksek olmasını sağlamıştır’ dedi.

Manisa’da en çok talep edilen meslekler…
Anket sonuçlarına göre, Manisa’da eleman talep eden sektörlerin başında gıda, metal, tekstil ve kimya sektörleri gelmektedir. En çok talep edilen 10 meslek ise; bakım ve onarım elektrikçisi, CNC tezgah operatörü, plastik enjeksiyon kalıplama makinesi operatörü, forklift operatörü, makine mühendisliği teknikerleri ve teknisyenleri, kalite kontrolcü, metal dökümcüler ve maça hazırlayıcılar, metal döküm kalite kontrolcüsü, kaynakçı (genel) ve mekanik bakım-onarımcısıdır.

Önceki İçerikMini Cooper Teknik Özellikleri
Sonraki İçerikBeceri Kazandırma ve İş edindirme Seferberliği” projesi
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz