Atatürk’e Kemal ismini kim verdi?

2
6052

Atatürk’e Kemal ismini kim verdi?
Atatürk, inanılmaz kişiliğe ve olgunluğa sahip birisi idi. Onun bu kişiliğini en çok ön plana çıkartan ve yönlendiren ise eğitim hayatı oldu. Öğrenim hayatı boyunca ders almış olduğu öğretmenler Atatürk’ün hayatını yönlendiren kişiler olmuştur. Atatürk hayatının her anında eğitim ile ilgili anılarında buna vurgu yapmıştır.  Atatürk, modern eğitim kurumlarında okul hayatına devam etmiştir. Burada onunla birlikte Cumhuriyet’in yeni nesli de yetişmiştir.

Atatürk’ün okul hayatında bir döneminde annesi ile babası arasında bazı anlaşmazlıklar yaşanır. Bunun nedeni annesinin dindar ve babasının da daha modern olmasından kaynaklanır. Bu yüzden annesi her zaman Atatürk’ün mahalle mektebine giderek orada dini eğitim almasını istemektedir. Babası ise tam aksine modern eğitimin olduğu bir okulda okumasını uygun görmektedir. O zamanlar Osmanlı eğitim sisteminde ikilik vardır. Geçmişten süregelen dini eğitim verilen medreseler olduğu gibi bu medreselere paralel olarak Avrupa tarzında eğitim gören okullar da bulunmaktadır. Bunu bilen babası önce Atatürk’ü dini bir merasim ile mahalle mektebine yazdırır. Daha sonra ise buradan ayrılarak Şemsi Efendi mektebine geçer. Bu sayede eşini de kırmadan ortak bir yol çizer. Buradan sonra Atatürk’ün öğrenim hayatı resmen başlamış olur.

Ama gel gelelim buradaki öğrenim hayatı da çok fazla sürmeyecektir. Çünkü yakın zamanda babası vefat edecektir. Bunun üzerine Selanik’te Langaza adında bir yere yani dayısının yanına yerleşmektedir. Bu durum yüzünden öğrenim hayatı yarıda kesilir. Ancak bir süre sonra Selanik’e teyzesinin yanına gider ve burada Mülkiye Rüştiyesine kaydolur.

Atatürk’ün öğrenim hayatı burada da uzun olmayacaktır. Çünkü bir arkadaşıyla kavga ettiği için öğretmeni tarafından dövülmüştür. Bu olay aslında askeri okula yazılması için bir neden olacaktır. Annesi her ne kadar asker olmasına razı olmasa da Atatürk gizlice Selanik Askeri Rüştiye sınavlarına girer ve kazanır. Sonrasında annesinin rızasını alarak buraya kaydolur.  Burada Atatürk derslerinde o kadar başarılı olur ki matematik öğretmeninin oldukça çok dikkatini çeker. Matematik öğretmeni olan Yüzbaşı Mustafa Efendi,  ‘’ bilgi ve erdem bakımından olgun ve eksiksiz ‘’ anlamına gelen Kemal ismini layık görmüştür.

Önceki İçerik2018’in Trafik Cezaları Belli Oldu
Sonraki İçerikPUBG Sistem Gereksinimleri – Bilgisayarım PUBG Kaldırır Mı ?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz