Ani Kilo Kaybının Nedenleri Nelerdir?

0
1695

Sağlıklı bir bireyin bedeni iç denge (Homeostaz) halindedir. Şöyle açmak gerekirse, vücuda girenler ile çıkanlar, ortalama olarak eşittir ve bu eşitlik, bizim iç dengemizi sağlar. Kaba bir tabirler, hücrelerden kana alınan A kadar vitamin, mineral varsa, hücreden kana aktarılan A-B kadar atık madde vardır. Geri kalan B kadar madde de boşaltım yoluyla vücut dışına atılır yani alınan, verilene eşit olur. Böyle bir bireyin, kilo alması, vermesi hep bir denge halinde lineer olarak artar. Ani olarak artan ya da azalan kilo ise akıllara ciddi sağlık problemlerini getirir. Özellikle, son altı ayda vücut ağırlığının %10’unda bir azalma olması, dikkat çeken bir kilo kaybıdır. (70 kilo olan birisi altı ayda 7 kilo vermesi gibi.) Ancak çok ağır bir diyet yapılıyorsa bu da bu kilo kaybına sebep olur. Yazımızda sözü geçen kilo kayıpları, akut ya da kronik sebeplerden ötürü gelişen hastalıksal veya vücut ile ilgili anomalilikler ile alakalı kilo kayıplarıdır.
Ani Kilo Kaybı Sebepleri
• Addison Hastalığı: Aldosteron ve kortizol adında iki böbreküstü bezlerince salgılanan hormonların yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir bozukluktur. Hastalıkta ani kilo kaybı gibi belirtiler gözlemlenebilir.
• Kanser: Kanser hastalarında kilo kaybı sık rastlanan bir belirtidir. Kanserli hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve dengesiz enerji ihtiyaçları vücuttan karşılanır ve kilo kaybına büyük oranda sebep olur.
• Kronik İshal: Ağırlıklı olarak virüslerin sebep olduğu ishallerde görülen bir durumdur. Özellikle dört haftadan daha uzun süre ishal ile muhatap kişilerde kilo kayıpları gözlemlenebilmektedir.
• Diyabet: Diyabetin en bilindik iki belirtisi arasında yer alır kilo kaybı. Kanda bulunan fazla şekerin böbrekler tarafından emilemeyip, idrara aktarılması ile oluşur.
• AIDS: HIV virüsünün gelişmiş evresi olarak bilinen AIDS’de ani kilo kaybı sebepleri arasında yer alır. Vücudun bağışıklık sistemi öylesine zayıflamıştır ki, hastalık bile yapmayan pek çok bakteri, virüs bu kişilerde hastalığa sebebiyet verip kilo kayıpları meydana getirebilir.
• Çölyak Hastalığı: İnce bağırsağın yüzey kısmında meydana gelen bir anomali ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalıkta bazı besinlerin emilimi yetersiz kalır ve kilo kayıpları ortaya çıkabilir.

Önceki İçerikYouTube Şifre Değiştirme
Sonraki İçerikMitoz Bölünme Nedir-Evreleri Nelerdir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz