Akümülatör Nedir?

0
1464

Akümülatör-Nedir-enkisa

Genel olarak, kimyasal akım şiddeti ile gelen enerjiyi elektirik enerjisine çeviren ve bu elektirik enerjisini bünyesinde depo eden araçlara akümülatör denir.
Elektirik enerjisi doğrudan yada dolaylı olarak, akümülatör içerisinden temin edildiğinde, birtakım elektrolit ve elektrotsal alanda kimyasal değişiklikler gözlemlenir. Bir süre geçtikten sonra Emk (Elektro Motor Kuvvet) değeri düşer. Sonrasında, akümülatörden zıt yönde akım geçer ve bu aşamadan sonra düşen Emk değeri yeniden yükselir.

Akümülatörün negatif bölgesi ve pozitif bölgesi bulunur. Bu iki bölge arasında kimyasal değişiklikler olarak, kimyasal enerji elektrik enerjisine dönüştürülür. Dolu olan bir akümülatörün negatif plak bloğu kurşundan oluşmaktadır. Pozitif plak bloğu ise, kahve rengi kurşundan meydana gelmektedir. Bu iki plak arası elektrolitliği sağlayan sıvı ise, sülfirik asittir. Sülfirik asidin akümülatör içerisindeki görevi, elektrotlar arası geçişe imkan sağlamaktır.

Akümülatör içerisinde bir plaktan ötekine aktarılan elektirik enerjisi, plakalar arası ortaya çıkan kimyasal reaksiyon miktarına bağlıdır. Şöyle ki, eksi yüke sahip, negatif plakta oluşan rekasiyon sonucu bir adet elektrot kopar. Kopan bu elektrol, sülfirik asit yardımıyla pozitif yöne taşınır. Elektrot, pozitif plağa geldiğinde burada reaksiyona uğrayarak, pozitif plağa yapışır. Bu elektrot taşınması olayı sonucunda, bir miktar enerji açığa çıkar. İşte, akümülatörde, kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülme mantığı budur.

Standart bir aküde, birden fazla pozitif yüklü ve negatif yüklü plaklar bulunur. Bunun temel mantığı, akümülatörde kopacak aktif madde miktarının fazla olmasıdır. Böylelikle, daha fazla kopacak elektrolit sağlanır ve daha uzun ömürlü daha kolay akıma olanak tanıyan akümülatörler elde edilir. Otomobil araçlarında akümülatör, aracın ilk çalıştırılmasında mevcut olan enerjiyi hızlı şekilde üretmesi için, bu plakların sayısı fazladır. Böylelikle, elektrot geçişi daha hızlı olur ve ihtiyaç duyulan anlık enerji çok daha kısa sürede üretilmiş olur.

Akümülatörün bitmesi halinde, dolu bir ikincil akümülatörün uygun uçları, bitmiş akümülatörün denk uçlarına bağlanarak takviye yapılır. Bu işlem sırasında, elektrot dengesi sağlanır ve akünüz bu şekilde doldurulmuş olur. İhtiyaç Halide plakalara doldurulan elektrotlar, plakalar arasında gidip gelerek, elektriksel enerjiyi üretmiş olur.

Önceki İçerikAyna Nasıl Yapılır?


Sonraki İçerikDizel Motor Nedir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz