Akıllı Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

0
1307

Tıpkı bilgisayarınızda olduğu gibi işlemcisi, RAM’i, hafıza alanı olan bu telefonlar, Apple’ın iOS, Google’ın Android veya Microsoft’un Windows Phone işletim sistemiyle çalışıyorlar. Akıllı telefonların öncüsü Nokia olmasına rağmen popülerleşme sebebi iPhone. Bu telefonlara yükleyebileceğiniz ücretsiz ve ücretli yazılımlar mevcut. Bilgisayarla yaptığınız çoğu şeyi onlar da yapabiliyor. Sanal klavyeleri ile video izlemek için de oyun oynamak için de uygunlar.

Mesajlaşma telefonları: Akıllı telefonlardan bir basamak aşağıda diyebileceğimiz bu telefonlar, fiyat olarak daha ucuza satılıyor. Microsoft Office dokümanlarını açmak gibi, akıllı telefonlarla yapabildiğiniz pek çok şeyi bunlarla da yapabiliyorsunuz. Samsung, LG ve BlackBerry gibi markaların bu telefonları, e-mail, mesajlaşma ve sosyal medya için QWERTY klavye barındırıyor.

Basit telefonlar: Sadece telefonda konuşmak isteyenlerin, bilgisayara benzeyen telefon talebi olmayanların kullandığı bu telefonlar halen iş görüyor.

 

Satın alırken hangi kriterleri göz önüne almalısınız?

1. Ekran boyutu: Ekran boyutlarından bahsederken tıpkı TV’ler için olduğu gibi telefonlarda da inç ile ölçü söylüyoruz. İnç, ölçü olarak kafanızı karıştırıyorsa şöyle düşünün: 7 inç demek, standart bir kitap büyüklüğü demek. Akıllı telefonların geniş ekranlı modellerinin boyutları 4.7 inçten 5.5 inçe kadar değişiyor (bir kitaptan küçük). Samsung Galaxy Note II (5.5 inç) ve LG Intuition (5 inç), akıllı telefon ailesinin en büyükleri. Ekran büyüdükçe video izlemek daha rahat hale gelebilir ama cihazı tek elle kontrol etmek de güçleşebiliyor.

4 veya 4.5 yada 5 inçlik modeller, orta büyüklükte ekrana sahip olan modeller. Motorola Droid Razr M ve iPhone 5, orta büyüklükteki telefonlardan bazıları. Ekran çözünürlükleri hem yüksek hem de tek elle rahatça kullanılabilirler.

HTC One V gibi 4 inçten küçük ekranlı telefonlar, gerçekten cebinize sığabilen ve büyüklüğüyle rahatsız etmeyen modeller.

2. İşlemci:Tıpkı bilgisayarınızın hızı gibi, telefonunuzun hızı da işlemcinin hızına bağlı. Şu anki en üst modeller dört çekirdekli işlemciye sahip. İki çekirdekliler de oldukça hızlı sayılabilir. İşlemcinin gücü, telefonun fiyatını belirleyen en önemli etmenlerden biri.

3. Kamera:Daha fazla megapiksel olması, daha iyi bir kameranız olacağı anlamına gelmiyor. Bazen 5MP’lik bir kamerayla 8MP’lik bir kameranın çektiğinden daha keskin renkli bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Kamera söz konusu olduğunda, kullandığı lens ile iddialı olan markalar Nokia, iPhone ve Samsung. Otomatik odaklanma ve hız konusunda ise HTC ile Nokia’nın yarıştığı söylenebilir.

4. Pil Ömrü:Pili çabucak biten bir akıllı telefonun hiçbir faydası olmaz. Telefon bataryaları 1,700mAh’den 3,300mAh’ye kadar çıkıyor. Birçok üretici pil ömrünü açıklamak için video izleme süresi, kesintisiz konuşma ve internete bağlanma süresi gibi ölçütler de kullanıyor. Telefonunuzla en çok ne yapacağınızı düşünüp, buna uygun pil ömrü olan bir model tercih edebilirsiniz.

5. İletişim protokolleri:

CDMA: Genelde ABD, Japonya ve Kore’de kullanılan bir tür GSM sistemi. Bu ülkelere gitmeyecekseniz, bu özelliği destekleyen bir modele ihtiyacınız yok demektir.

GSM (Global System for Mobile Communications): Bütün dünyada kullanılan veri iletim sistemi.

HSPA+ (High Speed Packet Access): 3G standardı olan mobil iletişim protokolü.

LTE (Long Term Evolution): 4G’nin teknik ismi. 4G cihazların indirme hızı 15 – 20Mbps civarında. Ancak henüz dünyanın her yerinde 4G sinyali mevcut değil.

6. Ekran özellikleri

LCD: 4.7 inçe kadar olan telefonlarda 1280×720 piksellik çözünürlük sağlayan LCD ekranlar, aydınlatma ve ekranın köşelerinde görüntünün netliği açısından AMOLED ekranların gerisinde kalıyor.

Retina: Apple’ın iPhone’da kullandığı Retina görüntüleme özelliği, iPhone 4/4S ve iPhone 5’te mevcut. Bu kelime aslında sadece bir pazarlama taktiği. iPhone’daki LCD ekranda inç başına 326 piksel görüntü var. Samsung Galaxy S III, 306 ppi ile iPhone’un gerisinde ama ekran boyutu daha büyük ve çözünürlüğü daha yüksek.

AMOLED: LCD ekranın yerini alan AMOLED ekranlar, ışığı yansıtmak için organik kimyasallardan yararlanıyor. AMOLED ekranlarda çok daha yüksek kontrast ve renkleri daha net yakalamak mümkün oluyor.

7. İşletim sistemleri ve uygulamalar

iOS:  iPhone ilk çıktığı günden beri, kendi işletim sistemini kullanıyor ve Macintosh dahil Apple’ın ürettiği bütün cihazlarda da aynı işletim sistemi mevcut. iTunes Store’da Apple cihazlarınıza indirebileceğiniz ücretli ve ücretsiz uygulamalar bulunuyor. Yazılım adedi olarak Android’in daha geniş bir mağazası olduğu rahatça söylenebilir.

Android: Apple’ın aksine Google’ın Android işletim sistemi, açık kaynaklı bir kod olduğundan, bağımsız yazılımcılar tarafından geliştiriliyor. Uygulama mağazası çok daha geniş ve Apple mağazasına oranla çok daha fazla ücretsiz uygulama mevcut.

Windows Phone: Akıllı telefon pazarına biraz geç adım atan Microsoft, Android’e alışamayan veya Apple’dan hoşlanmayan kullanıcılara, telefonlarını bilgisayarlarıyla aynı işletim sisteminde kullanmayı öneriyor. Siz de Windows ile rahat ediyorsanız pek çok marka Windows Phone 8 işletim sistemli model üretmeye başladı. Uygulama mağazası ise henüz emekleme aşamasında.

BlackBerry: Z10 modeli ile yeniden çıkış yapmaya hazırlanan BlackBerry, mesajlaşma meraklılarının ve kurumsal firmaların en sevdiği marka. BlackBerry de Apple gibi telefonlarında kendi işletim sistemini kullanıyor ve bu yüzden uygulama mağazası da biraz sınırlı.

Akıllı telefonların geleceği

Şu sıra piyasaya sürülen akıllı telefonlardan bazıları, çığır açan özellikleriyle akıllı telefonların hangi yöne doğru ilerleyeceği konusunda fikir veriyor.

NFC  (near field communication) özelliği, kısa mesafedeki cihazların birbirleri arasında hızlıca veri transferi yapabilmesini sağlıyor.

Kablosuz şarj özelliği şu sıra sadece Nokia Lumia 920’de mevcut. Aslında kablosuz şarj çok da yeni bir keşif değil. Pek çok ev aleti uzun zamandır kablosuz şarj özelliğine sahipti. Nokia Lumia 920, özel yastığı veya matı üzerine yerleştirilince şarj edilebiliyor.

Daha fazla bilgi için “Akıllı Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler”  içerikli konuyu inceleyebilirsiniz.

Önceki İçerikTurkcell Yeni Yıldız Paketi Nasıl Yapılır
Sonraki İçerikPhotoScape ile Resim Birleştirme
En güzel kayboluş tarihi bir kentin sokaklarında olur, en güzel unutuş sevdiğiniz bir romanın sayfalarında olur, ama her ikisi de geçicidir. Webmaster, seo uzmanı, sosyal medya uzmanı, amatör fotoğrafçı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz