Akciğer Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

0
1398

akciger_kanseri_sigara

Akciğer Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer kanserine dair şu anektodu sizlerle paylaşalım. Akciğer kanseri genel olarak, çok ilerlemedikçe belirti vermeyen bir kanser türüdür. Bu da akciğer kanserini en tehlikeli kanser türlerinden biri yapan önemli bir faktördür.

AKCİĞER KANSERİ BELİRTİLERİ

  • ÖKSÜRÜK: Akciğer kanserinin en tipik belirtisi öksürüktür. Öksürükleriniz inatçı ve şiddetli şekilde devam ediyor, aylarca geçmiyorsa, akciğer kanseri şüphesi uyandırılabilir. Öksürük ile balgam şikayetlerinin devamlı hale gelmesi de gene akciğer kanserinin öksürüğe bağlı gelişen belirtileri arasındadır.
  • BALGAMDA KAN: Akciğer kanserinde, akciğer hücrelerinin deformasyonuna bağlı olarak, balgam sırasında kan görülebilir. Bu belirti hastalığın ileri evresinde görülen bir belirti olma özelliğindedir.
  • NEFES DARLIĞI: Akciğer kanserinde nefes darlığı sıkça karşılaşılan şikayetler arasındadır. Eğer nefes darlığı zamanla artıyor, şiddeti azalmıyorsa akciğer kanserinden şüphe edilebilir.
  • AĞRI: Akciğer kanserinde, sırt bölgesinde, omuzlara yayılan batıcı ve şiddetli ağrılar görülebilir.

Yukarıdaki tüm belirtiler akciğer kanserinin ileri evresinde görülen belirtilerdir. Çoğu zaman, bu belirtilerin hiçbiri görülmeden, standart kanser belirtileri olan, iştahsızlık, kilo kaybı, gene halsizlik ve yorgunluk hali gibi belirtiler görülür. Kesin tanı için en yakın sağlık kuruluşundan gerekli akciğer taramasını yaptrabilirsiniz. Özellikle, risk grupları arasında yer alıyorsanız. (40 yaş üzeri, sigara kullanmak, ailesinde akciğer kanseri şikayetinin bulunması gibi.)

AKCİĞER KANSERİNİN TEDAVİSİ

   İki tip akciğer kanserinin tedavileri mevcuttur. Hastalığa yapılacak uygun tedavi yöntemi, hastalığın evresine göre belirlenir. Erken evrelerde (Evre I yada II gibi.) kanserli tümör bazen etrafından hafif kansersiz doku ile birlikte alınır bazen de bütün bir akciğer lobu tamamen temizlenir. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde tümör alındığında çoğunlukla ikincil bir tedaviye gerek duyulmaz. Doktor, belirli periyotlarda sizi kontrollere çağırır.

Evre III gibi biraz daha ileri akciğer kanserlerinde tedavi, kemoterapi ve radyoterapi ile yapılabilir.

Evre IV gibi ileri evre akciğer kanserinde kemoterapinin genel amacı, hastanın hayatını biraz daha uzatmaktır. Ancak bu evrede hastanın tedavi görüp görmeyeceği ailesinin ve akciğer kanseri hastasının rızasına bağlıdır. Evre IV’te olan bir hastaya uygulanan kanser tedavisi, hastanın yaşamının çok uzatılmasını hedeflememektedir.

 

Önceki İçerikWhatsapp’ta Davet Gönderme Nasıl Yapılır?
Sonraki İçerikAkciğer Kanseri Nedir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz