Sar Değeri Nedir?

0
1269

Cep telefonları günümüzde hiç olmadığı kadar büyük bir sektör haline gelmiş durumda. Öyle ki artık her yaştan insanın kendine ait bir cep telefonu bulunuyor ve bu cep telefonlarının marka ve modelleri her geçen gün artmaya başlamış durumda. İnsanlar bu cep telefonlarını kullanırken çoğu zaman ne yazık ki gerekli olan şeylere önem gösteremeyebiliyor. Çünkü onlara göre yalnızca bazı teknolojik özelliklerinin olması yeterlidir. Geri kalanı çok da önemli değildir. Ancak Sar değeri, her telefon kullanıcısının mutlaka bilmesi gereken konulardan bir tanesi olarak öne çıkıyor.

Specific Absorption Rate olarak açılan Sar değerinin Türkçesi ise Özgül Soğurma Oranı’dır. Bu oran, o an bulunan elektromanyetik ışınların insanların vücutları tarafından soğurulma ve emilme hızını ifade etmektedir. Ortamda bulunan bu enerjinin insan vücudu tarafından emilmesi sonrasında ısı enerjisi ortaya çıkar. Ancak normal durumlarda ısıya dönüşmüş olan bu enerjinin hissedilmesi gerekmektedir. Lakin enerji dönüşümünün deri altında olması sonrasında derinin üst kısmında yer alan bu uyarıcılar etkisiz kalacaktır. Bundan dolayı da insanlar, ortaya çıkan bu elektromanyetik dalgaların farkına varamazlar. Devletler de cihazlardaki bu dalgaları denetleyerek kontrol altına almaya çalışır. Son zamanlarda üretilmiş olan cep telefonları sonrasında ise Sar değeri tekrardan ön plana çıkmaya başladı. Ortaya çıkan ciddi sonuçların sonrasında ise artık pek çok kişi cep telefonlarını satın almadan önce onların Sar değerlerini inceleme başladılar.

Cep telefonları baz istasyonları ile sürekli bir etkileşim halindedir. Baz istasyonları işlevlerini yerine getirebilmek adına insanların göremeyeceği şekilde dalgalar yayarlar. Bu dalgaların açığa çıkmasının ardından ise başta beyin bölgesi olmak üzere vücuttaki pek çok farklı bölgede ısı artışı meydana gelir. Dolayısıyla insan vücudu bu durumdan ciddi anlamda etkilenir. Sar değeri, bu cihazların özel laboratuar ortamında özel olarak incelenmesi sonrasında ölçülmektedir. Dünyada bu değere ilişkin kabul görmüş olan 2 farklı standart bulunmaktadır. Dolayısıyla cep telefonu üreticileri, yeni modellerini hazırlarken bu değerlerin mümkün olduğu kadar altında olan yani 1,6 – 2 W/kg düzeyini sağlamak zorundadır.

Önceki İçerikTwitter Android uygulaması hesabından nasıl çıkış yapılır?
Sonraki İçerikPowerbank Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz