Kredi Notu Ne İçin Kullanılır?

0
1146

Finans sektörü ile uğraşan insanların büyük bir kısmının son dönemlerde en fazla üzerinde durdukları konuların başında kredi notları gelmekte. Bu konuda araştırma yapanların sayısı ise her geçen gün artıyor. Bunun nedeni ise bankaların kredi ve kredi kartı vermeden önce insanların daha öncesinde bankalar ile alakalı yapmış oldukları işlemler sonrasındaki puanlarını inceleme istekleri. Gerek ATM gerekse banka şubeleri ile ilgili işlemler yapan insanların büyük bir kısmının günümüzde en fazla duydukları sözcüklerin başında kredi notu geliyor. Buna rağmen pek çok kişi kredi notunun ne anlama geldiğini tam olarak bilemeyebiliyor. Böyle oluna da yaptıkları yanlışlıklar sonrasında kredi notlarını çok daha düşürmüş oluyor. Peki, kredi notu ne anlama geliyor?

Şimdilerde pek çok kişi tarafından kullanılan kredi notu en basit tabir ile finans kuruluşlarını ya da bankaları kullanan kişilerin, bu aşamada gerçekleştirmiş olduğu işlemlerin sonrasında aldıkları puanların kayıt altına alınmasıdır. Herhangi bir bankanın müşterisi olan kişiler kredi kartı ya da kredi için başvuruda bulunduğu zaman daha öncesinde çekilen kredilerin ödemesi, kredi kartlarının son durumu, vadeli hesapların kontrolü gibi konularda yaptıkları olumlu durumlar kredi notunun yükselmesini sağlayacaktır. Bunun tam aksi durumlarda ise kişilerin kredi notları ciddi bir şekilde düşmeye başlayacaktır. Kredi notunun düşmesi sonrasında ise kişiler bankalardan kredi ya da kredi kartı talebinde bulunduklarında alacakları cevap olumsuz olacaktır.

Bankalar, onlardan herhangi bir konuda ürün talebinde bulunduğu zaman öncelikli olarak bu kişinin geçmişini incelemeye başlarlar. Böylece bankacılık sicillerini inceleme fırsatına erişirler. Kredi notunu öğrenmek isteyen kişiler Kredi Kayıt Bürosu ile iletişime geçerler. Aynı zamanda Findeks kredi notu olarak da bilinen bu not 0 ile 1900 puan arasında değerlendirilmektedir. 0 – 799 puan arasındaki kişiler çok riskli olarak belirlenirken 800 – 1299 puan arasındaki orta risklidir. 1300 – 1499 arası az riskli, 1500 – 1699 arası iyi ve 1700 – 1900 arası ise çok iyi olarak belirlenmiştir. Türkiye’deki bankalar genel olarak az riskli grup ve üzerindeki kişilerin kredi ya da kredi kartı gibi ürün isteklerine olumlu olarak geri dönüş sağlarlar.

Önceki İçerikKredi Notu Nasıl Yükseltilir?
Sonraki İçerikSamsung Galaxy S7 Format Atma
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz