Ulusal işletim sistemi Pardus’un yeni sürümü Pardus 2011 yayımlandı

0
1344

Açık kaynak dünyasının ülkemizdeki en önemli temsilcisi Pardus, heyecanla beklenen Pardus 2011’in kararlı sürümünü, renkli bir tanıtım partisi ile yayımladı. 2003 yılında TÜBİTAK BİLGEM (Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi) bünyesinde, bir olurluk ve planlama projesi olarak başlayan Pardus projesinin en son halkası olan Pardus 2011’in tanıtım partisi, geliştiricileri ve çok sayıda kullanıcıyı bir araya getirdi.

Pardus 2011 tanıtım etkinliğine katılan Pardus Proje Yöneticisi Erkan Tekman, yeni sürümün tüm kullanıcıların beklemesine değecek özelliklerle geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türkiye açık kaynak dünyasının göz bebeği Pardus, ilk sürümünden bu yana sürekli gelişiyor, güçleniyor. Geride bıraktığımız süre boyunca yüz binlerce kullanıcının ve bir çok kurumun tercihi olmayı başardık. Pardus 2011 ile bu çıtayı daha da yükseltmek istiyoruz. Kısa bir süre önce yayımladığımız aday sürüm Hasankeyf ile çok olumlu tepkiler aldık, yeni özellikler, güncel yazılımlar LibreOffice gibi tercihlerimiz de kullanıcılar tarafından kısa sürede benimsendi. Bilişim dünyasına yeni bir soluk kazandıracağına inanıyoruz. 2011 yılı bizim açımızdan hem bugün tanıttığımız yeni sürüm, hem de kısa süre sonra kamuoyuna tanıtacağımız Kurumsal 2 sürümümüzle dolu dolu geçecek, herkesi bu heyecan ve başarıyı paylaşmaya davet ediyoruz. Bu arada ‘Mor Dağlar’ adlı muhteşem parçayı Pardus 2011 ile sunmamıza izin verdikleri için Erkan Oğur’a ve Kalan Müzik’e, tüm Pardus camiası adına teşekkür etmek isterim.”

Pardus 2011’de göze çarpan en önemli yeniliklerden biri ise, OpenOffice.org yerine, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen LibreOffice‘in tercih edilmesi. Pardus, LibreOffice’i kullanacağını açıklayan ilk Linux dağıtımlarından biri oldu.

Pardus 2011’de daha çok donanım desteği ve iyileştirilmiş kullanım kolaylığı gibi yeniliklerin yanı sıra, Türkçe yazım denetimi desteği, virüs gibi art niyetli yazılımlara karşı güvenli yapısı, programların kurulu gelmesi gibi beğenilen özelliklerini sunmaya devam ediyor.

İlk günden beri bir çok dilde destek veren Pardus’a, 2011 sürümüyle birlikte Rusça ve Macarca da eklendi.

Akıllı telefonlardan sonra masaüstü işletim sistemlerinde de yaygınlaşan tek tuşla program kurma olanağı Pardus’ta TÜBİTAK tarafından geliştirilen PiSi ile ilk günden bu yana ilgi çeken özelliklerden biri. Pardus 2011, kurulumla birlikte gelen yüzlerce uygulamaya ek olarak PiSi depolarında, Skype, Google Chromium, VLC’nin de aralarında olduğu 3500’den fazla uygulamayı kullanıcılarına sunuyor.

Pardus 2011 hakında daha fazla bilgi için; www.pardus.org.tr ve ww.ozgurlukicin.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Önceki İçerik2011 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sınavına Kimler Müracaat Edebilir?
Sonraki İçerikEn çok kullanılan firefox eklentileri
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz