Whatsapp Uçtan uca Şifreleme Uyarısı Mesajı Nedir?

0
2035

Uçtan Uca Şifreleme
Gizlilik ve güvenlik DNA’mızda var, işte bu nedenle uygulamamızın en son sürümünde uçtan uca şifreleme özelliği de var. Uçtan uca şifrelendiğinde mesajlarınızın, fotoğraflarınızın, videolarınızın, sesli mesajlarınızın, belgelerinizin ve aramalarınızın yanlış ellere düşmesi engellenmiş olur.

Uçtan uca şifreleme, siz ve mesajlaştığınız kişi WhatsApp’ın en son sürümünü kullanıyorsa mümkündür.

WhatsApp’ın uçtan uca şifrelemesi gönderilenlerin sadece siz ve iletişim kurduğunuz kişi tarafından okunacağını temin eder. Aradaki hiç kimse, hatta WhatsApp bile gönderilenleri okuyamaz. Mesajlarınız bir kilitle güvene alınmıştır ve kilidi açıp mesajı okumak için gereken özel anahtar sadece siz ve mesajı gönderdiğiniz kişide bulunur. Ek bir güvenlik olarak, her bir gönderdiğiniz mesajın kendine özgün bir kilidi ve şifresi bulunur. Bunların hepsi otomatik olarak olur: Mesajlarınızı güvene almak için bir ayarı açmaya veya özel gizli sohbetler oluşturmaya gerek yoktur.

Önemli: Uçtan uca şifreleme, her iki taraf da WhatsApp’ın en son sürümünü kullanıyorsa, her zaman aktiftir. Uçtan uca şifrelemeyi kapatmak mümkün değildir.

whatsapp_uctan_uca_sifreleme
Kişi bilgisi/grup bilgisindeki “Güvenlik kodunu onayla” ekranı nedir?

Her bir sohbette gönderdiğiniz mesajların ve yaptığınız aramaların uçta uca şifrelenmiş olduğunu onaylayan kendine ait bir güvenlik kodu bulunmaktadır. Bu kodu kişi bilgisi/grup bilgisi ekranında QR kodu ve 60 haneli bir numara olarak bulabilirsiniz. Bu kodlar her bir sohbet için özgündür. Her bir sohbete gönderdiğiniz mesajların uçtan uca şifrelenmiş olduğunu onaylamak için bu kodları sohbet ettiğiniz kişilerle karşılaştırabilirsiniz. Güvenlik kodları, siz ve sohbet ettiğiniz kişiyle paylaştığınız özel anahtarın görünür/somut versiyonlarıdır. Merak etmeyin, bu, anahtarın kendisi değildir, o her zaman gizli tutulur.

Bir sohbetin uçtan uca şifrelenmiş olduğunu onaylamak için

Sohbeti açın.
Kişi bilgisi/grup bilgisi ekranını açmak için kişi veya grup ismine dokunun.
QR kodunu ve 60 haneli numarayı görmek için Şifreleme’ye dokunun.
Eğer siz ve arkadaşınız fiziksel olarak yan yanaysanız, biriniz diğerinin telefonundaki QR kodunu tarayabilir veya görsel olarak 60 haneli numarayı karşılaştırabilir. Eğer QR kodunu tararsanız, ve kod doğruysa, yeşil bir tik(onay) işareti belirecektir. Kodlar eşleştiğine göre, kimsenin mesajlarınızı okuyamayacağına ve aramalarınızı dinleyemeyeceğine emin olabilirsiniz.

whatsapp_uctan_uca_sifreleme_nedir

Eğer kodlar eşleşmezse, büyük ihtimalle başka bir kişinin veya telefonun kodunu tarıyorsunuz demektir. Eğer karşınızdaki kişi WhatsApp’ı yeni yüklediyse veya telefonunu değiştirdiyse, onlara yeni bir mesaj göndererek kodu yenileyin ve sonra bu yeni kodu tekrar taramayı deneyin.

Güvenlik kodlarının değişmesiyle ilgili daha fazla bilgi için bu Sıkça Sorulan Sorular (SSS) makalesini okuyun.

Eğer siz ve arkadaşınız fiziksel olarak yan yana değilseniz, ona 60 haneli numarayı gönderebilirsiniz. Android, iPhone ve Windows Phone’da, QR kodu/60 haneli numara ekranındaki Paylaş tuşunu kullanarak 60 haneli numarayı SMS, e-posta vb. araçlarla karşınızdaki kişiye gönderebilirsiniz.

Sohbetimin şifrelenmemiş olduğunu görüyorum

Sohbet bilgisi ekranında Şifreleme’ye dokunduğunuzda sohbetinizin uçtan uca şifrelenmemiş oldugunu belirten bir mesaj görebilirsiniz. Bu durumda sizin veya sohbet ettiğiniz kişinin WhatsApp’ı en son sürümüne güncellemesi gerekir. Bir gruptaki tüm katılımcılar veya bireysel bir sohbette sohbet ettiğiniz kişi WhatsApp’ı en son sürümüne güncellediğinde sohbetin içinde, mesajlarınızın uçtan uca şifrelendiğini belirten ufak bir not belirir.

Önceki İçerikAndroid Telefonuma Format Attım Eski Gmail Hesabımı İstiyor
Sonraki İçerikNote 4 için Android 6.0.1 Nasıl Yüklenir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz