Vurgun Nedir? Dalgıçlarda Vurgun Yeme Olayı Nasıl Oluşur?

1
15949

Vurgun Nedir? Dalgıçlarda Vurgun Yeme Olayı Nasıl Oluşur?

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan denizlerimiz, bilinçsiz dalmalar sonucu, yüksek basınca maruz kalan vücudumuz vurgun olarak adlandırılan olaya maruz kalabilir.

Normal şartlarda denizin hemen üzerindeki bir insanın maruz kaldığı basınç, 1 atmosferdir. İnsan bedeni de, su üzerindeki bu bir atmosferlik basınca göre adaptedir. Yani bizim dolaşım ve solunum sistemimiz, 1 atmosferlik basıncı taşıyabilmektedir. Suyun içerisinde derinlere doğru ilerledikçe her seviyede basınç giderek artmaktadır. Öyle ki, 10 metre derinlikte basınç değeri 1 atmosfer daha artmaktadır. Örneğin 30 metre kadar derine inen bir dalgıç, bu derinlikte vücudunun alıştığından 3 katı daha fazla basınca maruz bırakmış demektir.

Suyun derinliklerinde ilerledikçe, akciğerin mevcut kapasitesi düşer. Ayrıca damarlarda akan kanın basıncı da artar. Bu olaylara bağlı olarak vücudun ısısı yavaş yavaş düşer, kalp vücudun ısısını korumak için daha hızlı atmaya başlar ve insanın bilinci kaybolmaya başlar.

Tüpsüz inilebilincek maksimum derinlik 30 metredir. 30 metreden aşağısına inecekler muhakkak tüp ile dalmaları gereklidir. Yüksek basınca maruz kalacağımız bir derinlikten hızlıca su yüzeyine çıkmaya başladığımızda, derin suya göre kendini ayarlayan bedenimiz tersi bir etki ile karşılaşır yani basınç şiddetli bir şekilde düşer. Hızlı bir şekilde değişen basınç farkından dolayı vurgun yemek denilen olay gerçekleşir.

Ani bir şekilde su yüzeyine çıkıldığında basınç ile büzülen vücut içi gazlar, azalan basıncın etkisiyle genleşir. Bu genleşme sonucu azot gibi gazlar, damarlarda hayati hasarlara sebebiyet verebilir.

Suya dalma ile beraber basınç artmaktadır. Artan basıncın etkisi ile vücut içerisinde erimiş halde bulunan azot gazı basıncın azalması ile beraber gaz haline geçer. Bu sebepten ötürü, doku ve kan damarlarının içerisi kabarcıklar ile dolmaya başlar. Bu kabarcıklar, damarlarda tıkanıklıklara sebep olur. Böylece hastaların vücut içindeki kan akışı engellenir. Bu duruma acil müdahale yapılmazsa doku kaybı ortaya çıkar.

   Vurgun yiyen kişiler acil bir şekilde basınç odalarına konulmalıdır. Basınç odalarında, kişilere vurgun yediği basınç değeri tekrar verilir. Daha sonra bu basınç değeri seviyeli olarak düşürülür.

Önceki İçerikDünyanın En Derin Noktası : Mariana Çukuru
Sonraki İçerikEn Az Yakan Otomobil Modelleri
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz