Nevruz Nedir?

0
1170

Yalnızca ülkemizde değil aynı zamanda Orta Asya ve Balkanlarda da kutlanılan Nevruz, farklı kültürlerde günümüzde de kullanılmaya devam etmekte. Türkiye’de de kutlanmaya devam eden Nevruz, baharın gelişinin kutlandığı bir gün olarak da bilinmektedir. Nev yani yeni ve Ruz yani gün kelimelerinin birleşmesinden sonra ortaya çıkan Nevruz kelimesi bir nevi yılbaşı olarak da kutlanıyor. Gündüz ve gecenin eşitlendiği 21 Mart tarihinde güneş artık kuzey yarım küreye doğru yönelmeye başlayacaktır. Bu tarih ile birlikte artık havalar ısınmaya, karlar erimeye, toprak yeşermeye başlayacağından 21 Mart dünya üzerindeki tüm varlıklar için uyanış, yaradılış ve diriliş anlamına da gelir.

Bundan dolayı da insanlar 21 Mart gününü Yenigün yani Nevruz olarak kutlarlar. İranlılar, Anadolu Türkleri ve Orta Asya bölgesinde yaşayan Türkler bu günü yılbaşı olarak kabul ederler. Gece ve gündüzün eşit olduğu bu gün, Rumi takvimde ise 9 Mart gününe denk gelmektedir. Bu bayram Sultan Nevruz, Navrız, Mart Dokuzu, Nevruz-i Sultani gibi farklı isimler ile de anılmaktadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki On İki Hayvanlı Türk Takvimi içerisinde de ortaya çıktığı gibi Nevruz oldukça eski dönemlerden beri biliniyor ve farklı törenler ile kutlanmıştır. Türkler için Nevruz ile alakalı ortaya çıkan rivayetlerde de görüldüğü üzere kurtuluş günü olarak kabul edildiği görülmüştür.

Ergenekon’dan çıkmış olan Nevruz, günümüzde de insanlar tarafından yeni bir yılın başlangıcı olarak kabul edilir ve birçok farklı şekilde kutlanmaya da devam etmektedir. yaklaşık 5 bin yıldan uzun bir zamandır kutlanan bu bayramın kutlanma şehri ilden ile, ülkeden ülkeye farklılıklar göstermekte. Edirne’de Nevruz kutlamalarında eski hasırlar yakılır, sonrasında da “Mart içeri, pire dışarı” denilere üzerinden atlanılır. Gaziantep’te ise 21 Mart’ın 22 Mart’a bağlandığı gece Sultan Navruz’un geçtiği saatte uyanık olanların tüm dileklerinin gerçekleşeceğine inanılır. Özbekistan’da Nevruz sabahında halk yeni kıyafetlerini giyer ve sofralarına S harfi ile başlayan 7 yiyecek konulur. Kırgızistan’da ise insanlar bu bayramı açık renkli kıyafetler giymeyi tercih ederler. Bu günde küs olanlar barışır ve mezarlık ziyaretleri yapılır.

Önceki İçerikCitation Flow – Trust Flow Nedir?
Sonraki İçerikMimar Sinan Kimdir Eserleri Nelerdir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz