Nafile Namazlar Hangileridir ve Nasıl Kılınır?

0
1835

Müslümanların kılmaları farz olan namazlar ile birlikte taavvu yani nafile namazlar da Allah’a yakın olmak isteyen kişiler tarafından kılınmaktadır. Her bir nafile namazın da kendi içerisinde sevapları bulunmaktadır. Tahiyyetü’l Mescid namazı, ilk defa bir cami ya da mescide girildikten sonra Allah’a şükür için kılınmaktadır. Bu namazın mümkün olduğu kadar oturmadan kılınması gerekir. Gusül ve abdest sonrasında kişilerin vakitleri varsa, ıslaklıkların geçmesine müsaade edilmeden iki rekatlık bir namaz kılınabilir. Kılınacak bu namazın yanı sıra sünnet ya da farz namazı da şükür namazı olarak geçecektir. Bunların yanı sıra hemen herkesin de bildiği duha yani kuşluk namazı da nafile namazdır.

Güneşin doğup biraz yükselmesinin sonrasında 2 – 4 – 8 ya da 12 rekat kılınacak bu namaz Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından da kılınmış olan bir namazdır. Kuşluk vaktinde kılınacak bu namaz, imsak vaktinin 4 ya da 5 saat sonrasında kılınır. Nafile namazlar içerisinde yer alan Teheccüd namazı da yatsı namazının kılınması sonrasında, uyumanın sonrasında sabah olmadan ya da yatmadan önce kılınır. Gece namazı olarak da bilinen bu namaz 2’şer rekat kılınabilecektir. Bir kişi eğer ki bu namazı her gün kılarak adet haline getirmişse, onu özür olmadan kesinlikle bırakmaması gerekmektedir. Namaz kılınacağı zaman mümkün olduğu kadar gece uyunup uyandıktan sonra kılınmasıdır.

Bunlarla birlikte nafile namazlar arasında en fazla bilinenlerden bir tanesi de kandil geceleri kılınan namazlardır. Regaib, Mir’ac, Kadir, Berat gecelerinde Müslümanlar bu günlerini ve gecelerini mümkün olduğu kadar fazla bir şekilde ibadetle geçirmeye özen gösterirler. Namaz kılınırken kişiler Allah’tan af dilerler. İstihare namazı ise genel olarak herhangi bir olayın kişi için iyi ya da kötü mü sonuçlanacağının Allah tarafından kişilere gösterilmesi adına kılınmaktadır. Bilerek ya da bilmeyerek bir günah işlemiş olan kişiler, bu günahlarının arkasından tövbe etmek için 2 rekat tevbe namazı kılabilirler. Dünya da ahiret ile alakalı bir dilediği olan kişiler ise 4 ya da 12 rekattan oluşan hacet namazını kılabilirler.

Önceki İçerikAndroid Uygulama Nasıl Yapılır – Android Uygulama Nasıl Yazılır?
Sonraki İçerikİştah Nedir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz