İnsan Gözü Kaç Megapikseldir?

0
2921

Teknolojinin ilerlemeye başlaması ile birlikte artık insanlar pek çok farklı şeyi buna uygun olarak ölçmek istemeye başladılar. Bunların başında ise gözler gelmekte. Ancak insanların gözleri genel olarak analog bir yapıya sahiptir. Böyle olunca da piksel ile yani dijital bir terim aracılığı ile ölçülmesi tam olarak mümkün değildir. Çünkü beyinde bulunan görme merkezi olarak adlandırılan yapı, gözlerden gelecek olan ışığı film perdesi gibi aktarmayacaktır. Bunun aksine beyin, ona gelen ışık belgesini yorumlar ve böylece görüntü ortaya çıkmış olur. Oluşacak görüntü beyne gidecek olan sinir hücrelerinin hızına bağlı olarak sürekli yenilenecektir. Var olan bu durum FPS değeri ile birlikte düşünüldüğü zaman ise var olan değer ile gözün değerinin aynı olduğu düşünülebilse de bu durum yanlıştır.

İnsanların gözlerinin görme kapasitelerinin megapiksel olarak anlaşılabilmesi için gözde bulunan reseptörlerin piksel olarak düşünülmesi gerekir. Sonrasında da bunun beynin hangi seviyesinde tam olarak oluşturulduğunun bilinmesi önemlidir. Yüksek megapiksel kameraların mercekleri ciddi anlamda büyüktür. Dolayısıyla karanlık bir alanda insanın gözüne oranla daha çok aydınlık alan göreceklerdir. Lakin gözün büyüklüğündeki mercek ile görülebilecek en yüksek megapiksel oranın alınması sonrasında fotoğraf çekildikten sonra insan gözü fotoğrafa oranla çok daha fazla ayrıntıyı algılayabilmektedir. Ancak dijital bir fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekildiği zaman durum tam tersi olur.

Dolayısıyla insan gözü genel olarak yapay mercekler ile kıyaslanamayacak denli mükemmel bir organdır. Son dönemlerde yapılan araştırmalar sonrasında ise insan gözü ile alakalı çok daha etkili sonuçlar elde edilmeye başlanmış durumda. Bu araştırmaların sonrasında görüldüğü üzere insanların gözlerinin megapiksel değeri 576 olarak belirlenmiş durumda. Ancak bu durum bütün insan gözleri için aynı değildir. Çünkü her bir göz karşı tarafı diğeri gibi çok net olarak göremez. Böyle olunca da her bir kişi için ayrı ayrı göz ölçümü yapmak imkansızdır. Normalde ise bir insanın gözü için yalnızca 7 megapiksel önemlidir. Böylece kişiler etraflarında olan şeyleri istemiş olduğu gibi net bir şekilde görme imkanına erişmiş oluyorlar.

Önceki İçerikÇayın Faydaları ve Zararları
Sonraki İçerikNane – Limon Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz