Elektrikler Gitse Bile Telefonlar Nasıl Çalışmaya Devam Eder?

0
1939

Hemen hemen herkesin kafasına yerleşmiş bir olay vardır. Elektronik eşyaların elektrik ile çalışması. E haliyle durum böyle olunca telefonların gelecekten gelmiş olabilme ihtimalini espriyle karışık düşünenleriniz illa ki içinizde oluyor. Haksızlar mı peki? Pek sanmam. Ama şu var ki elektronik eşyalar kategorisinin içine sıkıştırdığınız ev telefonları hiçte sandığınız gibi gelecekten gelmediler. Sadece atladığınız ufak tefek bir kaç nokta var o kadar. Ama şu var ki yapan iyi düşünmüş yapmış. Düşünsenize eski zamanlarda şimdiki gibi cep telefonları şu bu olmadığı zamanlarda elektrikler gidiyor, dünyayla bağınız bitiyor. Unutulmuş şehirler arasında yerinizi alıyorsunuz. Neyse lafı her zaman ki gibi fazla dolandırmadan telefonlar elektriksiz nasıl çalışır sorusuna gelecek olursak, sandığınız kadar büyük bir elektrik akımına ihtiyaç duymadıklarını söyleyelim ve giriş yapalım.

Şimdi işin aslı şu. Telefonlar aslında 6 ile 12 volt arasında bir akım ile yaşamını sürdürebilmektedir. Arada yer alan 30 miliamperlik akım elektriğe ihtiyaç duymadan çalışmasını sağlayabilmektedir. Peki ya bu volt bu akımı nasıl sağlar? Şöyle ki; ihtiyaç duyulan volt gerçekten çok minimum düzeyde olduğu için buraya gidecek olan akımı bakır teller ile sağlamak mümkündür.

Şimdi şu var bu akımlar voltlar çok çok uzun mesafelerde de aynı performansı gösterebiliyor mu? Burada işin içine bir yardımcı arkadaş daha girmektedir. Adı frekans. Uzun mesafelerde iletinin taşınabilmesi için frekansların önemi büyüktür. Bu frekanslarında içinde belli limitleri mevcuttur. Bu limitler arası değere sahip olan sesler gayet iyi ve düzgün iletilebilmektedir. Yalnız bu verilen değer aralıklarının altında ya da üstünde bir değer ile karşılaşılırsa ses düzgün gitmeyebilir ya da hiç gitmeyebilir. Frekans değerlerinde 400 saykılın altı ile 2400 saykılın üstündeki değerlerde yukarıda söylediğimiz şartlara uygunluk sağlamadığından dolayı seslerde bir problem yaşanabilir. Bu durumda karşınızdaki kişi tünele girmiş olabilme ihtimalini düşünüyor olsanız bile olay tamamıyla bundan bağımsızdır.

Telefonlar elektriksiz nasıl çalışır? Sorusuna tekrar gelecek olursak, dediğimiz gibi elektriği aratmayacak değerde ufak bir akım volt ilişkisi ile bu sistem akıcılığını sürdürebilmektedir. Öyle çok uzun mesafeler olmaksızın bu akımlar santraller tarafından rahatlıkla karşılanabilmektedir. Peki ya santrallerde elektrik kesilecek olursa bu telefonlar elektriksiz nasıl çalışır? Santral denilen yer önemli bir yer olduğundan neredeyse bağlantının kesilme ihtimali yok denecek kadar azdır. Çünkü burada büyük jeneratörler bulunmaktadır. Ve olası bir durumda anında müdahale edebilirler. Sadece jeneratör de değil aynı zamanda çok çok büyük ve çok sayıda da piller bulunmaktadır. Olası bir durumda kesintinin devam etmemesi ve akışı sağlayabilmek için hazırda bulunurlar. İşte bu zincir sayesinde telefonlar elektriksiz nasıl çalışır gibi kafa yıpratıcı sorularınıza cevap verebildiğimizi umuyoruz.

Önceki İçerikC Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar
Sonraki İçerikPokemon Go Oyunu Nasıl Güncellenir
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz