E-Devlet Anahtar Nedir, Nasıl Kullanılır?

0
3399

E-Devlet Anahtar Nedir, Nasıl Kullanılır?

Devlet kurumlarından aldığınız hizmetleri ayağınıza getiren e-Devlet hizmetinin farklı perspektiflerini deneyerek aldığınız hizmetin kalitesini arttırmanız son derece kolay. Güvenlik açısından son derece yüksek bir hizmet sağlayan e-Devlet, sağladığı bu geniş güvenlik tedbirlerini “iki adımlı güvenlik” sistemi ile çok ötelere taşıyor. Bu hizmetten yararlanmak tamamen isteğe bağlı, kullanıcılar isterlerse bu hizmeti aktifleştirip, iki adımlı güvenlik ile kişisel bilgilerini koruma altına almaları mümkün. Ancak bu hizmeti almayan vatandaşlar telaşa kapılmasınlar, E-Devlet sistemi son derece güvenilirdir. Bankalardaki gibi yüksek bir güvenlik ağı ile koruma altına alınmıştır. Yine de güvenliklerini bir adım ileri taşımak isteyenler için, gelin bu sistemi biraz daha açalım.

E-Devlet Anahtar ile İki Adımlı Güvenlik Etkinleştirme

     E-Devlet anahtarının kullanımı son derece kolay. İlk olarak bu adrese gidiyoruz. https://www.turkiye.gov.tr/edevlet-anahtar (Eğer e-Devlet’e giriş yapmadıysanız, öncelikli olarak giriş yapmalısınız.) daha sonra, e-Devlet Anahtar seçeneğini seçip, aktifleştiriyoruz. Artık, e-Devlet anahtarınız aktif olarak kullanıma hazır. (Aktifleşince size bir kayıt numarası verilecektir, bu numarayı bir yere not alın.) Gelelim bu anahtarı kullanmaya.

Mobil cihazınıza e-Devlet anahtar uygulamasını yükleyin. Artık e-Devlet anahtarınızı kullanmaya hazırsınız. E-Devlet resmi internet sitesine giriş yaparken, artık şifrenizi girdiğinizde bir de sizden kod isteyecektir. Bu kodu, e-Devlet uygulamasından temin edeceksiniz. Yapmanız gereken tek şey, e-Devlet anahtarı aktifleştirirken size verilen kayıt numarasını, mobil uygulamanıza girmez ve üret düğmesine tıklamak. Karşınıza tek kullanımlık bir şifre gelecektir. Bu tek kullanımlık şifrenizi e-Devlet’e giriş yaparken, şifrenizin yanında gireceksiniz. Böylece, şifreniz kötü kişilerin eline geçse dahi, tek kullanımlık şifrenizi bilmedikleri için sisteme giriş yapamayacaklar. E-Devlet internet sitesi son derece güvenilirdir. Ancak, kazalara karşı anahtar ile iki aşamalı korumayı etkinleştirmekte yarar var.

Tek kullanımlık şifre, her birey için farklı şekilde harf kombinasyonları ile ortaya çıkar. Sizin mevcut olan kayıt numaranıza bağlı olarak üretilmekte olup, 6 haneli bir şifredir ve bu şifreyi size belirtilen süre içerisinde kullanmanız gerekmektedir. Her girişinizde ayrı bir şifre üretilir böylece, bu da size maksimum koruma sağlar.

Önceki İçerikReeder P9C Sorunları ve Şikayetleri
Sonraki İçerik2016’nın En İyi Anti-Virüs Programları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz