Dünyanın Yedi Harikası

0
1819

Gerçekte dünyanın harikalarını yedi ile sınırlamak diğerlerine büyük haksızlık olur. Sadece güzel ülkemiz Türkiye’de bile yüzlerce “Dünya Harikası” literatürüne uygun o kadar yapı, o kadar doğal alan var ki, bunların her biri eşsiz ve görenlerin ağızlarını açık bırakıyor. Yine de kalıp olarak yer alan harikalar arasında doğal olanlar yer almıyor. Hepsi, insan oğlunun inşaa ettiği yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Yapılardan Keops harici hiçbiri günümüze gelememiştir. Kalıp olarak sıralanan dünyanın yedi bilinen harikasını aşağıdaki gibi listeleyebiliriz.

  1. Keops Piramidi : Giza Piramitleri olarak bilinen üç büyük piramidin en görkemlisi olarak dünyanın yedi harikasında yer almıştır. Bilinen dört büyük hanedanlık döneminde inşa edilmiş olan bu heybetli yapının yapım yılı MÖ 2560’a dayanmaktadır. Dönemin firavunu KHUFU (Keops) tarafından inşaa ettirilen yapı, yapıldığı yıldan itibaren tam 43.000 yıl boyunca bilinen en yüksek yapı olma özelliğini korumuştur. Yapının en büyük özelliği, “Yedi Harika” arasında en yaşlı olmasına rağmen, ayakta kalan tek yapı olma özelliğindedir. Diğer tüm yapılar yıkılmıştır.

untitled1

    1. Babil’in Asma Bahçeleri: Babil kralı Nebukadnezar’ın emiriyle M.Ö 7. Yüzyılda inşaa edilen yapı, Babil’in ağırlıklı olarak çorak ikliminin ve bu iklime bağlı çorak toprakların arasında çok katlı, içerisinden akan sular geçen, dev ağaçların ve birbirinden egzotik meyvelerin bulunduğu görkemli bir bahçedir. Katlı bir yapıya sahip olması sebebiyle, üst katlardaki bitkileri sulamak için, zincir pompalar yardımıyla su yukarı doğru çıkarılıyordu. Günümüzde Babil’in Asma Bahçeleri’ne ait kesin izler ne yazık ki yoktur.
    2. Zeus Heykeli: Ö 450 yıllarında, olimpiyatların düzenlediği Olimpia’da Zeus’un anısına yapılan heykel, büyük olmasının yanı sıra, yapımında kullanılan, altın, fildişi ve metaller ile ekonomik değeri de yüksek bir heykel olma özelliğine sahiptir. Heykelin yerden yüksekliği 12m olurken, taban genişliği tam 6.5metredir. Heykel, dev bir yangın sonucu tamamen yok olmuştur.
    3. Rodos Heykeli: Ö 282 yılında Rodos halkı tarafından yapılan heykel, 32 metre yüksekliğine sahiptir. Heykelin yapısında demir ve taşlar yer almaktadır. Kısa bir ömrü olan yapı, yapıldığı yıldan itibaren sadece 56 yıl ayakta kalabilmiştir. Ancak bu kısa ömrüne rağmen bilinen yedi harika yapı arasında yer almıştır.
    4. İskenderiye Feneri: Ö 290 yıllarının sonlarına doğru, İskender’in komutanlarından olan Ptolemy Soter tarafından Faros adasında inşaa edilen fenerin temel amacı, kıyı şeridi boyunca gelen gemicileri yönlendirmek olsa da, eşsiz mimarisiyle yedi harika arasında yer almıştır. Fenerin yerden yüksekliği tam 166metredir. En büyük özelliği ise bugüne kadar yapılmış en büyük fener olmasıdır.
    5. Kral Mausollos’un Mezarı (Halikarnas Mozolesi): Ö 350 yılında Kral Mausollos’un anısına, Kral’ın eşi ve kız kardeşi tarafından Türkiye’nin Bodrum şehrinde inşaa ettirilmiş heybetli yapı, tabanından uzanan basamaklarında çeşitli heykellerin bulunduğu ilginç bir mimariye sahipti. Sıra sıra uzanan sütunlar bir piramide destek oluyordu. Heykelin tavanında ise dört savaş atıyla çekilen bir savaş arabası destek oluyordu. 16. Yüzyıla kadar korunmayı başaran yapı, 15. Yüzyılda haçlı orduları tarafından inşaa edilecek Bodrum Kalesi’nde mezarlığın neredeyse tüm taşlarının kullanılması ile yapı yok oldu.

    untitled

    1. Artemis Tapınağı: Ö 550 yıllarında yapılan Artemis Tapınağı, Efes’de bulunmaktadır. Yapıldığı dönemde Pazar yeri ve dini bir alan olan tapınak, tümüyle mermerden inşaa edilmiş bir yapıdır. Yapıdan bugün geriye sadece bir iki mermer parçası kalmıştır. Yapımına başlandığı dönemden itibaren yapımı tam 120 sene sürmüştür. Bugün kalan parçaları M.Ö 7. Yüzyıla dayanmaktadır.
    Önceki İçerikWeb Sitesi Nasıl Yapılır?
    Sonraki İçerikGoogle Drive Şifre Değiştirme
    Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz