Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri Nelerdir?

0
1258

Böbreklerimiz insan vücudundaki zararlı maddelerin ayrıştırılması ve uzaklaştırılmasındaki en büyük rolü üstlenen bir organımızdır. Şekil itibari ile fasulyeyi andıran böbreklerimiz fasulye kadar olmasa da yine de küçük bir yapıya sahiptir. Yapısı küçük ama görevi tam aksine büyüktür. Vücut içerisindeki zararlı toksin atıkların su ile atılmasına yardımcı olur. Genel özellik olarak bilinen önemlerinden biri kanda ki asit ve baz oranını dengede tutar. Su elektrolit dengesini ayarında tutar. Böbreklerimiz bu bakımdan çok önemlidir ve genel geçim kaynağı olarak nitelendireceğimiz en büyük yardımcısı ise sudur. Bu bakımdan insanoğlu suyu olabildiğince tüketmelidir ki böbreklerimizin işi kolaylaşsın, vücut susuz kalmasın ve ihtiyaç olan suyu alarak ihtiyaç dışı zararları rahatlıkla temizleyebilsin.

Peki ya bu kadar önemli bir organımız olan böbreğin, böbrek yetmezliği nedenleri neler olabilir?

Bu nedenler arasında pek çok madde sayılabilir. Biz bugün önemlilerini ve başlıcalarını olabildiğince anlatmaya çalışacağız. Böbrek yetmezliğinin nedenleri arasında sayılabilecek olumsuzluklardan biri mineral, tuz ve suyun vücut içindeki denge taşlarının yerinden oynaması olabilir. Bu tarz dengeler bozulduğunda böbrek asıl görevini yerine getiremez. Vücut içerisindeki yabancı maddeleri yeteri kadar temizleyemez ve vücutta birikme yapar. Bunun sonucunda ise insan ölümcül tehlikeler ile baş başa kalabilir.

Doğuştan gelebilecek bir problem olarak tek böbrek ile doğmak, 2 böbreğin görevini tek böbreğe yüklemek te işlerin biraz sıkıntıya düşürebileceği noktalardan bir tanesidir. Bu durumda normal bireye göre bu kişilerin kendilerine daha çok özen göstermeleri gerekmektedir.

Yaşın ilerlemesi ile birlikte vücudun yaşlanması organların ya da damarların yıpranmasına neden olabilir. Özellikle ki böbreklere giden kılcal damarların zaman içerisinde yaşlılığa bağlı olarak zayıflaması ve tıkanması, böbreklerin süzme işlemini olumsuz etkiler ve problemler çıkmaya başlar.

Evet iş sigara geldiğinde zaten bas bas bağıran sigaranın zararları işte burada karşımıza çıkar. Sigara öncelikli olarak akciğerlerimize zarar verir. Zarar gören akciğerler vücuda yeteri kadar oksijen pompalayamaz. Hal böyle olunca kılcal damarlardaki kan dolaşımı da yavaşlar. Bu olayı bir nevi yüksek kan basıncı ile ilişkilendirirsek böbrek yetmezliği üzerinde bir hayli parmağı bulunur.

Obezite başta olmak üzere fazla kiloları olan bireylerin kılcal damarları üzerindeki baskısı çoktur. Yüksek kilo kılcal damarlardaki basıncı artırır. Bu da idrarda protein kaçağına sebebiyet verir. Ortalama kiloya sahip olmak hem damarları hem de böbreği korur.

Sayılan maddelerin bir çoğu sonradan oluşabilecek hastalıklarla ilgiliydi. Eğer ki problem doğuştan genetik olarak gelmişse, idrar kanallarında tıkanıklık, kist oluşumu gibi etkenler bireylerde görülebilir. Hatta böbrek taşları da gözlenebilmektedir.

En çok ismi duyulan böbrek yetmezliği nedenleri arasında yer alan diyabet, dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülen en baskın nedenler arasında yer almaktadır. Tamamıyla sinsi bir hastalık olduğundan dolayı, böbrek içerisindeki ince damarlarda yapısal bozukluklara neden olabilir.

Önceki İçerikKuşburnu Yağının Faydaları Nelerdir?
Sonraki İçerikAirties Air 5650 Modem Arayüz Şifresi
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz