Aşurenin Faydaları Nelerdir?

0
1450

Türk ve İslam aleminin geleneği haline gelmiş, içerdiği meyve, baklagiller ve tahıllar ile faydalarını saymakla bitiremediğimiz aşure adeta bir kaselik hastane! Aşure ayına girdiğimiz şu günlerde, bu yazı herkesin faydasına olacak.

Yüksek seviyede protein, vitamin ve mineral içeren Aşure, doyurucu bir besin öğesi. Enerji veren özelliği özellikle ergenlik çağındaki çocukların ihtiyaçlarına tek başına cevap vermeye yetiyor.

Yapımı sırasında yöreden yöreye farklı içerikler eklenmekte. Bu yüzden, faydaları da farklılık göstermekte. Ancak, temel içeriği olan 15 farklı tahıl, meyve, baklagil ve farklı tohum çeşitleri ile bile tek başına sağlık kaynağı. İşte Aşure’nin faydalarından sadece bazıları:

  • Zengin bir enerji kaynağı. İçeriği karbonhidratlar vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor.
  • C vitamini gibi besin öğeleri bakımından son derece zengin olan Aşure, özellikle kış ayları hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Kan damarlarına iyi geliyor ve yaraların çabuk iyileşmesine dolaylı olarak katkı sağlıyor.
  • İncir gibi besinlerin içerisinde olması, mide faaliyetlerini arttırmaya yardımcıdır. Bu sayede, hazımsızlık problemine karşı etkili rol oynar.
  • Kolesterol-Hayvansal yağ içermez. Bu yüzden sağlıklı bir besin öğesidir. Tamamen meyveler ile yapılır.
  • B2, C, A gibi vitaminler bakımından zengindir. Ayrıca, demir, çinko, fosfor gibi mineralleri yönünden de zengin bir besin öğesidir.
  • İçeriği demir ile kansızlığa karşı fayda sağlar. (Kan hücrelerinin yapımında demir kullanılmaktadır.)
  • İçeriği ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar sayesinde kalp hastalıklarına karşı Aşure’nin iyi geldiği bilinmektedir.
  • Çocuklar ve yaşlılar için son derece önemli bir besin öğesi olan ve hücreler için gerekli bitkisel proteinleri içerir.

Aşurenin faydaları kadar zararları da olabilir. Bu zararlar da, yüksek kalorisinden kaynaklanmaktadır. İçeriği zengin besin öğeleri sebebiyle yüksek bir kaloriye sahip olan aşureyi özellikle kilo problemi olan kişilerin tüketmesi önerilmez. Diyabet gibi kronik hastalıkları olanlar da, aşureyi doktor kontrolünde tüketmeleri gerekmektedir. Çok yüksek oranlarda şeker içerir, şeker hastalarına bu yönüyle zararlıdır. Ayrıca, çok fazla miktarda besinin karışımı ile elde edilmesinden ötürü, bu besinlerin birbiri ile etkileşimi bazen sağlık için olumsuz reaksiyonlar doğurabilir.

Önceki İçerikYandex Şifre Değiştirme
Sonraki İçerikMısır Piramitlerinin Sırrı Nedir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz